Zagrebačke učenike koji ne idu na vjeronauk prisilili na vjerski ritual

Zagrebačke učenike koji ne idu na vjeronauk prisilili na vjerski ritual
Foto: OŠ Tituš Brezovački

UČENICI zagrebačke Osnovne škole Tituš Brezovački, neovisno o tome idu li na vjeronauk ili ne, bili su prisiljeni sudjelovati u blagoslovu kruha.

Kako doznaje Index od dvije majke čija djeca pohađaju tu školu u zagrebačkom naselju Špansko, u OŠ Tituš Brezovački prošlog tjedna je organizirano obilježavanje Dana kruha.

Dan kruha je, barem u normalnim državama, zapravo dan zahvalnosti za plodove zemlje i obilježava se svakog listopada. Datum dana kruha povezan je sa Svjetskim danom hrane, a sve kako bi se podigla svijest o važnosti zdrave prehrane, ekološke proizvodnje i očuvanja biološke raznolikosti.

Sekularnost u javnim školama? LOL

Zvuči potpuno benigno, pa čak i poželjno za jednu osnovnu školu. I bilo bi tako da ne živimo u zemlji u kojoj je sekularnost tek mrtvo slovo na papiru (pa makar taj papir bio Ustav RH).

Naime, u obilježavanje Dana kruha u zagrebačkoj javnoj Osnovnoj školi Tituš Brezovački bio je uključen i katolički svećenik, koji je blagoslovio kruh dok su učenici molili. Kao što se vidi na fotografiji ponosno objavljenoj na službenoj stranici te škole, neka djeca su za vrijeme molitve klečala.

Iako je dovođenje svećenika na svjetovnu manifestaciju u javnoj školi jedne nominalno sekularne države problematično samo po sebi, u ovoj priči postoji puno više problema od toga. 

Naime, roditelji učenika te škole su dva dana prije manifestacije dobili mail od razredne učiteljice u kojem je pisalo: "Poštovani i dragi roditelji, u petak u našoj školi se obilježava Dan kruha, pa ćemo i mi tako obilježiti unutar našeg razreda..." Nigdje u mailu, koji je došao na adrese svih roditelja (pa i onih čija djeca ne idu na vjeronauk), nije bilo spomenuto da će na obilježavanju Dana kruha biti prisutan i svećenik koji će izvesti vjerski ritual.

Tako su školska djeca, neovisno o tome jesu li vjernici ili ne i idu li na vjeronauk ili ne, bila prisiljena sudjelovati u vjerskom ritualu u javnoj školi jedne nominalno sekularne države.

"Djeca su mojoj kćeri rekla da će me Bog ubiti"

Majka jedne učenice te škole koja ne ide na vjeronauk, redakciji Indexa prepričala je strašno iskustvo tog dana kad je njezina kći bila prisiljena sudjelovati u vjerskom ritualu u svojoj školi.

"Navečer isti dan, moja me sedmogodišnja curica moli da legnem pored nje. Grli me oko vrata i govori: 'Mama, ne želim da umreš.' Kad sam je pitala zašto tako govori i zašto misli da ću umrijeti, odgovorila mi je da će me ubiti Bog i da sam je ipak trebala upisati na vjeronauk. Naime, na Danima kruha u OŠ Tituš Brezovački, djeca su okupljena i organizirana je molitva. Moja curica nije znala što da radi pa se, citiram, 'sakrila ispod stola'", rekla nam je majka učenice škole Tituša Brezovačkog.

"Za to vrijeme druga su je djeca kritizirala da je zločesta i da će je Bog kazniti jer se to ne radi za vrijeme molitve. Jedna od tih kazni je da će joj Bog ubiti mamu. Moje je dijete sa sedam godina zaspalo s mišlju da ću umrijeti, da će me Bog kazniti i da bi sve bilo u redu samo da sam je upisala na vjeronauk", zaključila je očajna majka.

O ovom slučaju poslali smo i upit Ministarstvu obrazovanja, čiji odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara