Sirija: Europa ne smije ostati u ulozi promatrača

SIRIJSKI državni tisak pozvao je u utorak europske čelnike da izvrše pritisak na izraelskog premijera Ariela Sharona kako bi ublažio akcije protiv Palstinaca, a sve u nastojanju unapređenja bliskoistočnog mirovnog procesa.

"To postaje hitno pitanje za Europljane, posebice Britance. Ne smiju ostati u poziciji promatrača", objavio je vladin dnevnik Al-Thawra i pozvao EU da zaustavi "brutalni masakr" Palestinaca.

Dnevnik na engleskom jeziku Syria Times piše da je europska turneja izraelskog premijera organizirana kako bi se on prikazao "čovjekom mira i zatražio još veći pritisak na Palestince".

Treći vladin dnevnik Tishrin optužio je Sharona za prakticiranje "najružnijeg oblika terorizma i sabotaže kako bi hotimice ugrozio bilo kakav međunarodni pokušaj, naročito europski, da se Palestincima donese mir".

Inače, sirijska je vojska u utorak nastavila s djelomičnim povlačenjem svojih postrojbi iz okolice Bajruta. Radi se o razmještaju sirijskih snaga, četvrtom u tri mjeseca, koje se u Libanonu nalaze od 1976. godine.

(Hina) dj br

Pročitajte više