Sirijac već godinu dana zatočen u neljudskoj sobi za problematične na istanbulskom aerodromu

Foto: Twitter

JEDAN je Sirijica već godinu dana zarobljen u zračnoj luci u Istanbulu, a spava u sobi za problematične putnike. Čeka da ga deportiraju natrag u Siriju, što ga je plašilo prvih nekoliko mjeseci, no sada ga više nije briga. Povrata jedva čeka, piše Telegraph.

"Tamo ću barem umrijeti i sve će biti gotovo. Ovdje umirem svaki dan", reao je Fadi Mansour.

Njegov je problem započeo još u kolovozu 2012., rat je već počeo, a mladić je u strahu od mobilizacije pobjegao u Libanon. Odmah po dolasku otela ga je skupina ljudi koja je za njega tražila otkupninu. Nije poznato je li itko reagirao na zahtjev, samo da se 2014. pojavio u Turskoj. Plan mu je bio otići živjeti u Maleziju, ali njegovi snovi su se srušili kada je granična policija na Ataturku otkrila da ima falsificirane dokumente.

Godinu dana nije vidio prirodno svjetlo

Tada je krenula njegova kalvarija. Smješten je u sobu za problematične putnike, gdje boravi posljednjih godinu dana. Godinu dana nije vidio prirodno svjetlo, ali nije niti spavao u mraku, budući da su svjetla u takvim prostorijama uvijek upaljena.

Za vrijeme njegovog boravka na aerodromu čak ga je i napao jedan problematični putnik i turske vlasti su odlučile vratiti ga u Libanon. Međutim, vlasti u Beirutu odlučile su mu zabraniti ulaz u zemlju i vratiti ga natrag u Istanbul.

Sirijac je ostao bez strpljenja, pa je na Twitteru zamolio turske vlasti da ga puste, držeći pritom poruku "godina dana je sasvim dovoljna". U cijelu priču se upleo i Amnesty International koji zahtjeva hitno puštanje Mansoura.

Pročitajte više