Sirijska vojska: Uništit ćemo i zadnje utočište terorista u Guti

Foto: FAH

SIRIJSKI režim je objavio da je južna enklava istočne Ghoute potpuno ispražnjena od pobunjenika nakon dogovorene evakuacije i zaprijetio da će se nastavitti boriti da preuzme posljednju pobunjeničku enklavu u tom području.

Autobusi s posljednjim pobunjenicima iz Arbina i susjednih mjesta su krenuli u smjeru sjeverozapada Sirije, objavila je službena novinska agencija Sana.

Sirijska vojska je obećala nastaviti borbu kako bi "od terorizma oslobodila" posljednju pobunjeničku enklavu u istočnoj Ghouti, oko grada Doume, gdje traju razgovori s Rusijom o evakuaciji pobunjenika.

Sirijski režim naoružane pobunjenike naziva teroristima.

Potpuno preuzimanje Ghoute bi predstavljalo pobjedu za režim u ratu koji u Siriji traje od 2011.

Državna televizija je objavila snimke vojnika koji skandiraju "dušom, krvlju, mi smo s tobom Bashar" .

Snage Bashara al-Assada su do sada zauzele 95 posto bivšeg pobunjeničkog uporišta u istočnoj Ghouti, prema podacima sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Izložene napadima u kojima je ubijeno više od 1600 civila, prema podacima SOHR-a, dvije od tri islamističke pobunjeničke skupine u tom području su već bile prisiljene prihvatititi evakuacije koje je dogovorila Moskva.

Više od 44.000 pobunjenika i članova njihovih obitelji i drugih civila su evakuirani iz Ghoute od 22. ožujka, prema podacima sirijskih vlasti i prebačeni su u područje Idliba.

Ukupno je više od 150.000 osoba pobjeglo od sukoba u regiji i otišlo u vladine sektore ili zone pod kontrolom pobunenika, prenosi Sana.

Pročitajte više