Sirijski predsjednik Assad: Neka Obama odstupi zbog prolijevanja krvi u Iraku i Afganistanu

SIRIJSKI predsjednik Bašir al-Assad rekao je kako njegovoj vladi unatoč višemjesečnim prosvjedima ne prijeti nikakva opasnost od pada.

U intervjuu za državnu televiziju također je rekao kako je solucija za rješavanje situacije u Siriji političkog karaktera, no kako se protiv nasilja trebaju boriti snage osiguranja. Dodao je kako se poduzimaju koraci za uvođenje sistema višestranačja, a postoji i mogućnost da se u veljači sljedeće godine održe izbori, piše BBC.

Predsjednik Assad upozorio je kako će svaka vojna intervencija uzrokovati posljedice za one koji intervenciju izvrše i to zbog sirijskih mogućnosti i geopolitičkog položaja te zemlje.

Prema Assadovom mišljenju zbog prolijevanja krvi u Afganistanu, Iraku i Libiji odstupiti bi trebao američki predsjednik Barack Obama zajedno s ostalim zapadnim vođama,  kao i zbog političke, ekonomske i socijalne korumpiranosti.

Ovaj intervju četvrto je pojavljivanje predsjednika Assada u javnosti od kada su prosvjedi počeli, a nastupio je u vrijeme kada je delegacija UN-a stigla u Siriju kako bi procijenila potrebe za humanitarnom pomoći, dok sigurnosne snage i dalje pokušavaju utišati prosvjednike.

Članovima delegacije rečeno je kako će se moći slobodno kretati svim područjima, no izvjestitelj BBC-ja Jim Muir koji se nalazi u susjednom Libanonu skeptičan je po tom pitanju.

Prošlog petka najmanje je 40 ljudi ubijeno diljem Sirije.  SAD i nekolicina zemalja EU-a pozvali su Assada da odstupi sa svog položaja.

Pročitajte više