Sisački HDZ proslavio 30 godina

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

PRIJE 30 godina, 28. listopada 1989. godine, u Sisku je osnovana organizacija HDZ-a, jedna od prvih u zemlji, što su večeras svečano obilježili članovi stranke.

Na proslavi je bio i ministar vanjskih poslova

Jubilej su osnivačima i simpatizerima stranke čestitali mnogi stranački dužnosnici, a kao izaslanik Hrvatskog sabora i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, koji je istaknuo kako je prije tri desetljeća bilo nezamislivo da će Hrvatska jednoga dana biti slobodna i suverena država, a kamoli da će iduće godine predsjedati Vijećem EU-a.

"Hrvatska je postigla sve svoje vanjskopolitičke ciljeve koje je zacrtao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Da nije bilo njega i hrvatskih branitelja, sigurno ne bismo imali modernu hrvatsku državu. Sada nam je potrebna upornost i strpljivost za napredak, jer često izgubimo strpljenje i mislimo da su neki ciljevi neostvarivi", poručio je Grlić Radman.

Ustvrdio je kako Hrvatska u međunarodnoj zajednici nikada nije bolje stajala, "a naši potomci mogu nastaviti ideju dr. Tuđmana da se bore za blagostanje, socijalni napredak, boljitak i razvoj Hrvatske i Hrvata, kako u domovini, tako i u iseljeništvu".

HDZ Sisak osnovalo je 27 ljudi. Do sada ih je umrlo 11

Među 27 osnivača gradske stranačke organizacije stranke bio je i Ivan Bobetko, koji se prisjetio tih dana.

"Kada smo pokrenuli proces osnivanja HDZ-a, odlučili smo da stranku osnujemo i u Sisku koji je bio neuralgična točka, pa je tako taj grad među prvima u kojima je osnovana stranka. U to su vrijeme vladale hrvatska šutnja i velikosrpska prijetnja, pa je trebalo okupiti hrabre muževe kako bi se odgovorilo na sve izazove koji su bili pred nama. U tome smo potpuno uspjeli, stvorili smo i obranili državu", rekao je Bobetko.

Uvjerenje da je HDZ na području Siska i Sisačko-moslavačke županije jedna konstanta izrazio je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

"Posljednjih smo godina s mladim ljudima učinili jedan iskorak, pa tako danas nudimo nova rješenja i programe. Dosadašnji su izbori pokazali kako je HDZ na našem području najjača stranka, a vjerujem da će tako biti i ubuduće", istaknuo je Žinić.

Na svečanosti je osnivačima sisačkog HDZ-a, od kojih je još 16 živih, čestitao i predsjednik Gradskog odbora stranke Ivan Celjak. Spomenuo je kako su upravo osnivači bili i ratni zapovjednici u Domovinskom ratu.

"Iako smo u sisačkom Gradskom vijeću u opoziciji, to nas ne sprječava da nudimo kvalitetne i konstruktivne prijedloge", rekao je Celjak.

Tajno su se sastajali u jednoj kući

Među osnivačima je bio i Ante Živković, koji je bio jedan od organizatora konspirativne osnivačke skupštine. Prisjetio se nekoliko tajnih sastanaka u pripremi skupštine u kući Stjepana Brajkovića u Odri kraj Siska.

"Mnogi su se Siščani bojali preuzeti funkciju predsjednika. Na moj prijedlog smo izabrali Ivana Radičevića, kojega sam osobno dovezao iz bolnice. Odmah smo počeli pripremu za naoružavanje, jer smo bili svjesni toga što će se desiti. Mislim da takvog elana i zajedništva više nikada neće biti", rekao je Živković.

Pročitajte više