Sisak: 16 puta veće koncentracije sumorovodika zbog Inine rafinerije

REZULTATI mjerenja koncentracije sumporovodika i benzena u zraku u sisačkom naselju Sisak Capragu, u kojemu se nalaze postrojenja Inine rafinerije nafte, obavljeni na tamošnjoj mjernoj postaji, pokazali su povremeno i do 16 puta veću koncentraciju od dopuštene, istaknuto je danas na sastanku sisačkog gradonačelnika Dinka Pintarića i predstavnika mjesnih odbora Sisak Capraga, Viktorovca i Brzaja.

Grad Sisak će od stručnjaka za zaštitu okoliša Rafinerije nafte i Ine zatražiti da predstavnike mjesnih odbora gradskih naselja, koja su najbliža rafinerijinim postrojenjima, redovito obavještavaju o očekivanim onečišćenjima zraka, rekao je gradonačelnik Pintarić.

Najavio je i da će se održati posebna sjednica sisačkoga Gradskog poglavarstva, na kojoj će se njegovi članovi izjasniti o Ininoj odluci da odgodi ranije planiranu modernizaciju rafinerijinih pogona, posebno onih koji bi smanjili emisiju sumporovodika i benzena u zrak.

O toj odgodi modernizacije rafinerije članovi Inine Uprave jučer su u Sisku izvijestili predstavnike Grada Siska. Razlog je tomu, kažu u Ini, nedostatak novca, budući da je prednost u modernizaciji dana rafineriji nafte u Rijeci, zbog njezine orijentacije na izvoz.

Sisački gradonačelnik Pintarić naglasio je da Grad Sisak nije zadovoljan brzinom modernizacije sisačke rafinerije, i kako od Ine traži da prioritet nad svim ostalim investicijama dade ekološkim projektima u sisačkoj rafineriji, kojima će se smanjiti onečišćenje zraka u gradskim naseljima uz Inina postrojenja.

Pročitajte više