sisak: drušvo najmoprimaca traži odgodu odluke o prodaji 451 stana

Društvo za zaštitu najmoprimaca Željezare Sisak d.d. u stečaju pozvalo je svoje članove da se u utorak, 1. srpnja u 10 sati, okupe ispred Upravne zgrade i od članova skupštine Odbora vjerovnika i Stečajnog vijeća Trgovačkog suda u Sisku zatraže odgodu donošenja odluke o prodaji 451og stana iz stečajne mase. L

Najmoprimci 451-og stana Željezare Sisak d.d u stečaju traže da stanove koje su dobili u najam otkupe po istim uvjetima po kojima je do 1996. godine tadašnjim stanarima prodano više od 3.500 stanova.

Članovi Društva, po riječima njegovog predsjednika Zlatka Gajdeka, dočekat će pred željezarinom Upravnom zgradom članove skupštine Odbora vjerovnika i Stečajnog vijeća kako bi na njih utjecali da ta tijela, koja provode stečajni postupak nad Željezarom, tog dana ne donesu odluku o prodaji stanova. Gajdek je u izjavi za Hinu kazao da će se najmoprimci svim raspoloživim zakonskim i demokratskim sredstvima suprotstaviti mogućoj pojedinačnoj prodaji stanova, jer će, kako je naveo, time biti oštećeni u odnosu na najmoprimce koji su stanove u vlasništvu Željezare otkupili do 1996. godine.

U slučaju pojedinačne prodaje stanova, većina sadašnjih najmoprimaca, uglavnom radnika Željezare i njenih poduzeća, završit će na ulici, bez krova nad glavom i postati socijalni problem, upozorio je Gajdek. Društvo će, također, od Vlade zatražiti da im se omogući otkup stanova po starom zakonu.

Gajdek je napomenuo da Društvo ne prihvaća procjenu vrijednosti stanova koji je izradila stečajna uprava, kojim se, kako je iznio, za ruševne stanove u tzv. radničkim barakama predlaže cijena od 1.350 kuna po prostornom metru. Također traže i smanjenje iznosa najamnina, koje su, po Gajdekovim riječima, previsoke za stanove u tom radničkom dijelu grada.

Stečajni upravitelj u Željezari Sisak Ilija Marić izjavio je da će predložiti da se prodaja stanova ne uvrsti u dnevni red skupštine Odbora vjerovnika i Stečajnog vijeća na sjednici 1. srpnja te da se rasprava o toj temi odgodi za rujan. Marić je pozvao Društvo da do tada izradi prijedlog otkupa stanova koji će se zasnivati na postojećim zakonskim propisima i koji će biti prihvatljiv i za vjerovnike.

(Hina) malj dd

Pročitajte više