Sisak: Potpisan sporazum o suradnji na zaštiti rijeke Kupe

GRADOVI Sisak, Petrinja, Karlovac i Čabar danas su u Sisku potpisali Sporazum o suradnji na zaštiti rijeke Kupe i njezinih pritoka, dogovorivši se da će zajednički poduzimati aktivnosti na sprječavanju onečišćenja i unaprjeđenju kakvoće vode slijeva rijeke Kupe.

Sporazum su potpisali gradonačelnici Siska Dinko Pintarić, Petrinje Pejo Trgovčević, Karlovca Božidar Joha i Čabra Ivan Janeš. Sporazumu će, najavljeno je, pristupiti i slovenska općina Osilnica kad se dogovori suradnja dviju država na tom području.

Sisački gradonačelnik Dinko Pintarić podsjetio je da je ideju za suradnju gradova na zaštiti Kupe dao sisački fotoreporter i fotograf Miroslav Arbutina Arbe, u ime sisačkih ekologa koji zadnjih pet godina idu na rafting na Kupi kod Čabra ili u Osilnicu. Upozorio je na sporo i neučinkovito provođenje zakonskih odredaba i nedjelotvornosti inspekcijskog nadzora nad zaštitom Kupe, istaknuvši da su se četiri hrvatska grada uz Kupu samoorganizirala jer su postali svjesni da se osnovni problemi zaštite mogu riješiti samo koordiniranom akcijom i usklađenim angažiranjem svih sudionika gradova i općina, gospodarskih čimbenika i nadležnih upravnih tijela države i lokalnih zajednica.

Sisak, Petrinja, Karlovac i Čabar očekuju da će se njihovoj inicijativi i sporazumu priključiti i ostali gradovi i općine koji se nalaze uz slijev Kupe i njezinih pritoka kako bi cijela akcija zaštite Kupe postala nacionalni projekt.

Gradovi koji su pristupili Sporazum osnovat će koordinacijski odbor koji će pratiti stanje vodotoka Kupe i provedbu Sporazuma, jednom godišnje izvještavat će gradska vijeća o aktivnostima provedbe Sporazuma i stanju Kupe, te će zajednički nastupati prema Vladi i Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja u vezi s investicijama u vodoprivrednoj komunalnoj infrastrukturi, te izradom i ugradnjom uređaja za pročišćivanje.

Dogovoreno je da će i redovito razmjenjivati podatke o onečišćenju Kupe na svojim područjima, rekao je nakon potpisivanja Sporazuma gradonačelnik Pintarić.

Gradonačelnik Karlovca Božidar Joha istaknuo je da Karlovac održava redovite sastanke s predstavnicima Duge Rese i Ozlja, na kojima se raspravlja o stanju Kupe i izgradnji kolektorskih sustava. Cilj nam je imati čistu Kupu kao prije sto godina, ali i čistu Mrežnicu, Dobru i Koranu, rekao je Joha.

Sudionici potpisivanja Sporazuma upoznati su da u Letovaniću kod Siska skupina mještana jutros od osam sati prosvjeduje zbog zagađenja Kupe, odnosno, kako kažu, zbog toga što je korisnik koncesije za eksploatciju pijeska iz Kupe u tom mjestu uništio plažu u dužini 450 metra, a korito rijeke pretvoreno je u jame, mulj i blato, te više nije moguće kupanje.

Gradonačelnik Siska, u ime potpisnika Sporazuma, naglasio je da je uništavanje Kupe bio jedan od glavnih razloga koji je grad Siska potaknuo da pokrene inicijativu za zaštitu te rijeke, naglasišvi da u slučaju Letovanića mjerodavne inspekcije i upravne službe trebaju provesti nadzor nad korištenjem koncesije i osigurati poštivanje zakona.

(Hina) malj dd

Pročitajte više