Sisak: Prosvjed pirotehničara "Mungosa"

STOTINJAK od 170-ak pirotehničara AKD-a "Mungosa" danas je pred upravnom zgradom Hrvatskog centra za razminiranje (HCR-a) u Sisku mirno prosvjedovalo, zahtijevajući od HCR-a da "im osigura poslove jer više od četiri mjeseca nisu dobili nijedan posao u razminiranju".

Prosvjednici su nosili transparente "Hoćemo posao, nema više strpljenja", "Otto, srami se naše djece", "Otto, daj posla", nosili su terenske odore, a pojedini pirotehničari na prosvjed su došli sa psima tragačima mina.

Nedjeljko Dragić je u ime radnika koji su organizirali javni prosvjed istaknuo da pirotehničari Mungosa nisu u Sisak od HCR-a došli tražiti milostinju, nego posao. Optužio je "odgovorne za razminiranje u Hrvatskoj za neučinkovitost", jer, kako je rekao, "razminirano područje doista nije razminirano, zbog čega u minskim poljima stradavaju pirotehničari i civili".

Okupljeni radnici su za "tragično stanje u razminiranju" optužili ravnatelja HCR-a Otta Jungwirtha, predbacivši mu da je "HCR prošle godine za informacijski sustav potrošio 11 milijuna kuna, a taj su novac mogli uložiti u razminiranje, dok za pirotehničare Mungosa nema posla".

Izaslanstvo pirotehničara "Mungosa" primio je ravnatelj HCR-a Jungwirth, koji je naglasio da "Mungos treba Hrvatskoj i hrvatskom sustavu razminiranja" te da "to ni u jednom trenutku nije bilo upitno". Jungwirth je napomenuo da je "Mungosu" osiguran posao na razminiranju milijun četvornih metara prostora, za što će biti osigurano 10 milijuna kuna. Najavio je da će "novim Nacionalnim programom razminiranja 2005.-2009. za razminiranje biti izdvojeno više novca, pa će se od 2006. za razminiranje godišnje izdvajati 600 milijuna kuna", dodavši da tada više neće biti teškoća s kojima se sada suočava "Mungos".

Predstavnici radnika "Mungosa" upozorili su ravnatelja Jungwirtha da je posao u razminiranju milijun četvornih metara i 10 milijuna kuna dostatan samo za mjesec dana rada i to za trećinu zaposlenih. Zapitali su što će biti s ostalim zaposlenicima "Mungosa", njihovim zaposlenjem i plaćama.

Dogovoreno je da se sutra sastanu ravnatelj HCR-a Jungwirth i predstavnici Uprave AKD-a "Mungosa" i razgovaraju o mogućnosti dodatna angažiranja zaposlenih i kapaciteta te tvrtke u razminiranju.

Pročitajte više