Siščani posjetili i darovali Hrvate iz karaševskog područja u Rumunjskoj

Hrvatima Karaševa u Rumunjskoj, najvećega mjesta nastanjena Hrvatima, s oko 3300 stanovnika, danas su predstavnici Hrvatskih željeznica i Folklornog ansambla "Ivan Goran Kovačić" iz Siska predali pet kompleta računalne opreme i programa s originalnim licencijama Microsofta Hrvatske. L

Kompleti računalne opreme Hrvatima Karaševa, sjedišta Zajednice Hrvata cijele Rumunjske, zajednički je dar HŽ-a radi pomoći Hrvatima u Rumunjskoj i informatizaciji njihovih udruga koje se brinu za više od 7000 Hrvata u hrvatskoj enklavi Okorešice u Rumunjskoj.

U ime HŽ-a dar je predao koordinator Radničkog vijeća Zdenko Prelac i predsjednik Folklornog ansambla iz Siska Ivica Posavec.

Na daru su u ime Hrvata Karaševa i ostalih šest mjesta naseljenih Hrvatima zahvalili glavni tajnik Udruge Zajedništvo Hrvata Rumunjske i predsjednik KUD-a "Karaševska zora" Nikola Gera.

Predstavnicima HŽ-a i Folklornog ansambla na vrijednoj pomoći u informatičkom opismenjavanju mladih Hrvata u Rumunjskoj zahvalili su i predsjednik Udruge Zajedništvo Hrvata Rumunjske i zastupnik hrvatske manjine u rumunjskom parlamentu prof. Mijat Radan te župnik karaševske Župe Đureč Katić.

Dogovoena je daljnja suradnja i potpora u opremanju Hrvatskog doma u Karaševu u izgradnji, koji će se, kako planira Zajednica Hrvata u Rumunjskoj, otvoriti do kraja ove godine, i u kojemu će biti smješteni knjižnica i etnološki muzej. Karaševski Hrvati također planiraju u Hrvatskom domu osnovati radijsku i tv postaju rumunjskih Hrvata i na jednom mjestu okupiti sve kulturne i društvene udruge koje će čuvati nacionalni identitet i stare hrvatske običaje.

(Hina) xzmalj yvkn

Pročitajte više