Sj. Koreja: Japan, SAD i J. Koreja odbijaju kineski prijedlog

DIREKTOR Odjela za Aziju pri ministarstvu vanjskih poslova Mitoji Yabunaka otputovao je u četvrtak u Washington na razgovore o sjevernokorejskoj nuklearnoj krizi, dok istodobno japanski tisak javlja da su Tokio, Washington i Seul odbili kineski prijedlog o jamstvima sigurnosti za Sjevernu Koreju..

Yabunaka bi trebao razgovarati sa zamjenikom južnokorejskog ministra vanjskih poslova Lee Soo Hyuckom i zamjenikom američkog državnog tajnika zaduženog za Pacifik i istočnu Aziju Jamesom Kellyem.

Trojica saveznika trebala bi pripremiti drugi krug multilateralnih pregovora čiji je cilj rješenje problema sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Jedna od glavnih tema tripartitnog sastanaka u Washingtonu trebao bi biti američki prijedlog o sigurnosnim jamstvima Sjevernoj Koreji u zamjenu za prekid razvoja nuklearnog programa te zemlje, izvijestio je japanski tisak.

U prvome krugu pregovora, održanom u kolovozu, sudjelovali su predstavnici šest zemalja - Sjeverne i Južne Koreje, Kine, SAD-a, Japana i Rusije. Drugi okrugli stol čije je održavanje najavljivano za polovicu prosinca u Pekingu, mogao bi biti odgođen do početka 2004.

Pročitajte više