Sj. Koreja: Ne namjeravamo se ponašati poput Libije

SJEVERNA Koreja u petak je dala na znanje da se ne namjerava ponašati poput Libije i odbaciti svoje oružje za masovno uništavanje, izvijestili su službeni izvori.

Sjeverna Koreja, pod stalnim pritiskom SAD-a i njihovih saveznika koji od nje traže odbacivanje programa razvoja nuklearnog oružja, zaključila je da razvoj događaja u nekim "bliskoistočnim zemljama" samo opravdava sveopću militarizaciju njihova društva.

"Na Sjevernu Koreju nitko nikad nije utjecao, a tako će biti i u budućnosti", kaže se u priopćenju sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova objavljenom na engleskom jeziku.

Nedavnu odluku Libije da odbaci oružje za masovno uništavanje neki su analitičari protumačili kao dokaz da se slične države, poput primjerice Sjeverne Koreje, mogu uvjeriti u potrebu prihvaćanja nekih međunarodnih normi kako bi prestala njihova izolacija.

"Riječ je o lakoumnosti imbecila koji nisu uzeli u obzir politiku neovisnosti Sjeverne Koreje", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova, koristeći otprije poznatu retoriku Pyongyanga.

Pročitajte više