Sj. Koreja pristala na vojne razgovore s južnom, propustila preko granice humanitarnu pomoć

Sjeverna Koreja prihvatila je u petak s Južnom Korejom razgovore na visokoj vojnoj razini, kojima je cilj ublažiti napetosti na granici između dviju država, a preko granice propustila je i konvoj južnokorejske humanitarne pomoći za žrtve nedavne željezničke nesreće.

Vojske dviju država još uvijek su u napetim odnosima u demilitariziranoj zoni, iako su vlade posljednjih godina unaprijedile političku i gospodarsku suradnju.

Dvije su strane u petak završile trodnevne razgovore u Pyongyangu bez konkretnih dogovora o povećanju ekonomske razmjene ili smanjenju napetosti uzduž granice. No, nakon sastanka vojska Sjeverne Koreje pristala je "uskoro" nastaviti razgovore s južnim susjedom.

Sjeverna Koreja je ranije ustrajala da će početi razgovore tek kada Južna Koreja prekine održavati rutinske vojne vježbe sa Sjedinjenim Državama, koje smatra pripremama za invaziju na tu komunističku zemlju. Južna Koreja je, međutim, odbijala taj zahtjev.

Sjeverna Koreja je u petak iznimno otvorila granicu za humanitarnu pomoć iz Južne Koreje namijenjenu žrtvama teške željezničke nesreće 22. travnja.

Konvoj 20 kamiona sa školskom opremom prešao je vojne kontrolne točke i demilitariziranu zonu, kako bi dopremio pomoć žrtvama eksplozije vlakova.

(Hina) xbcav yrt

Pročitajte više