Sjećanje na žrtve iz "Borovo Commerca"

U OKVIRU obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. komemorativnim okupljanjem ispred nekadašnje zgrade "Borovo Commerca", u kojoj se nalazila ratna bolnica, danas je obilježena 13. obljetnica stradanja hrvatskih branitelja i civila u Borovu naselju.

Podno spomen-ploče na mjestu srušene zgrade "Borovo Commerca" brojna su izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće.

Predsjednik udruge "Vukovarske majke" Ivan Pšenica rekao je da se u trenutku ulaska agresora u Borovo naselje, u "Borovo Commercu" nalazilo više od 700 ranjenih hrvatskih branitelja i civila, među kojima i oko 200 teških ranjenika.

"Na današnji dan, prije 13 godina, ubijene su 172 osobe iz Borova naselja", istaknuo je Pšenica dodajući kako je njihova jedina krivnja bila to što su bili Hrvati.

Pšenica je također rekao da se među 526 osoba s popisa zatočenih i nestalih s područja Vukovarsko-srijemske županije, za kojima se još uvijek traga, nalaze i imena 87 hrvatskih branitelja i civila iz Borova naselja.

Predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Republike Hrvatske Josip Jugec naveo je kako "vukovarski Srbi, iako znaju što se događalo u Vukovaru 1991., ne žele pomoći u saznavanju istine o sudbini zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila".

"Sami su sebe osudili na najgore. Živjeti u zemlji koju ne vole najveća im je kazna, a ona za koju su se borili, više ih ne treba", poručio je.

Skupu se obratila i predsjednica Udruge obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Varaždinske županije Blaženka Đurđek podsjetivši kako je u obrani Borova naselja poginulo 27 hrvatskih branitelja iz Varaždinske županije, od kojih se petorica još uvijek nalaze na popisu zatočenih i nestalih.

Sudionici obilježavanja stradanja hrvatskih branitelja i civila u Borovu naselju zatim su se u koloni sjećanja uputili prema crkvi Gospe Fatimske, u kojoj je misu za poginule i nestale u Domovinskom ratu predvodio msgr. Nikola Dogan.

Procjenjuje se da je u srpskoj agresiji na Vukovar poginulo najmanje 1500 hrvatskih branitelja i civila. Nekoliko je tisuća osoba ranjeno, a u progonstvo je, prema podatcima koji se nalaze u knjigama o Vukovaru u Domovinskom ratu, protjerano oko 22.000 nesrba.

U spomen na stotinjak žrtava, ubijenih na obali Dunava u prijeratnom Borovu Selu (današnje Borovo) čija su tijela bačena u Dunav, djeca žrtva bacila su vijenac u rijeku.

Sudionici obilježavanja žrtava iz Borova naselja odala su i počast polaganjem vijenaca na mjestu masovne grobnice na farmi Lovas nedaleko od Borova, iz koje su 2001. ekshumirani posmrtni ostaci 234 hrvatska branitelja.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. završit će sutra otkrivanjem spomen-poprsja novinara Siniše Glavaševića u predvorju zgrade Hrvatskog radija Vukovar, te odavanjem počasti žrtvama stradalima u srpskom koncentracijskom logoru Velepromet i na Ovčari.

Bitka za Vukovar počela je krajem kolovoza 1991. godine. Nakon gotovo tromjesečnog otpora, obrana grada slomljena je 18. studenoga kada su pripadnici bivše "JNA" i paravojnih srpskih postrojba ušli u Vukovar i u idućih nekoliko dana zauzeli gradske četvrti.

Pročitajte više