Sjećate li se Kineza koji je stvorio GMO bebe? Nitko još uvijek ne zna gdje je

Screenshot: YouTube

KINESKI znanstvenik He Jiankui šokirao je cijeli svijet kada je 2018. godine priopćio da je stvorio prve genetski modificirane bebe na svijetu. Godinu dana kasnije oko sudbine Jiankuia i malenih blizanki nadvio se misteriozan oblak; nitko ne zna što je s njima, samo su nestali.

He Jiankui u javnosti nije viđen još od siječnja ove godine, njegov rad nije objavljen, a ništa se ne zna ni o zdravlju beba.

"Sve se oko ove priče skriva, drži u tajnosti; što nije produktivno", rekao je bioetičar William Hurlbut sa Sveučilišta Standford.

Držali ga u kućnom pritvoru?

Jiankui je posljednji put viđen početkom siječnja u Shenzhenu kako stoji na balkonu stana na svom sveučilištu. No sveučilište mu je dalo otkaz ubrzo nakon što je objavio svoja kontroverzna postignuća, a ispred zgrade i na kampusu postavljeni su zaštitari te su mnogi pretpostavili da je znanstvenik zapravo u kućnom pritvoru.

Nekoliko tjedana kasnije kineska državna novinska agencija objavila je da je istraga utvrdila kako je He Jiankui djelovao iz želje za slavom i da će biti kažnjen za bilo kakvo kršenje zakona, piše Science Alert.

Mnoge novinske agencije pokušale su dobiti informacije o sudbini kineskog genetičara, no nisu bile uspješne. Ryan Ferrell, Jiankuiev predstavnik u medijima, odbio je išta komentirati. Jedino je jednom prilikom natuknuo kako ga više ne plaća sam znanstvenik, već njegova supruga; što bi moglo značiti da Jiankui više nije u mogućnosti vršiti isplate.

Hurlbut, koji je bio u kontaktu s Jiankuiem početkom ove godine, odbio je reći kada se posljednji put čuo s njim.

Ništa se ne zna o trećoj GMO bebi

Kineska službena istraga potvrdila je postojanje blizanaca s izmijenjenim DNK. U izvješću je navela da će blizance i ljude koji su uključeni u eksperimentiranje s drugim trudnoćama nadgledati vladini zdravstveni odjeli. Ništa nije otkriveno o trećoj GMO bebi koja se trebala roditi krajem ovog ljeta.

Vladini dužnosnici zaplijenili su preostale modificirane embrije i dokumente iz Jiankuievog laboratorija.

Sveučilište Rice u Houstonu priopćilo je da još uvijek istražuje koju je ulogu u ovim eksperimentima imao Michael Deem, čije je ime bilo na istraživanju koje je Jiankui poslao na pregled i odobrenje.

AP i drugi mediji izvijestili su o drugim znanstvenicima iz SAD-a i Kine koji su znali za eksperimente kineskog genetičara.

"Mnogi su znali što on radi, mnogi su ga ohrabrivali. Nije se skrivao", rekao je Hurlbut.

Tko je genetičar He Jiankui?

Podsjetimo, prošle je godine svijetom odjeknula vijest da je kineski znanstvenik He Jiankui prvi put u povijesti uspio stvoriti genetski modificirane bebe koje će biti otporne na virus HIV-a kojim su bili zaraženi njihovi očevi.

Pritom se koristio inovativnom CRISPR-cas9 tehnologijom za koju mnogi znanstvenici kažu da je tek u začetnoj i eksperimentalnoj fazi razvoja te da nije prikladna za testiranje na ljudima.

Genetičar He Jianku zaposlen je na sveučilištu Southern University of Science and Technology (SUSTech) u Shenzenu. Na dopustu je od veljače 2018. godine.

S obzirom na to da se sveučilište ogradilo i jasno dalo do znanja da se eksperimenti nisu provodili u prostorijama SUSTecha, genetičar je na konferenciji objasnio kako je sam financirao i provodio testiranja.

Uskoro je suspendiran i kineske vlasti su mu na neko vrijeme zabranile daljnji rad na istraživanjima.

Rodio se 1984. godine u okrugu Xinhua u Kini, diplomirao je na SUSTechu te se dodatno obrazovao na Rice Universityju i prestižnom američkom Stanfordu.

Vratio se u Kinu 2012. godine i pokrenuo laboratorij na sveučilištu Southern University of Science and Technology u Shenzenu.

Radio je na genskoj modifikaciji embrija miševa, majmuna i ljudi.

U veljači 2018. godine uzeo je službeni dopust i posvetio se eksperimentiranju s genetskom modifikacijom na embrijima.

Pročitajte više