Sjećate li se zadnjeg bijega zatvorenika? Bio je to Srbin koji je pobjegao iz bolnice

Ilustracija: Davor Javorović/Pixsell

NAKON današnjeg bijega pritvorenika u Splitu, pitali smo Ministarstvo pravosuđa i uprave kada se zadnji put dogodio takav bijeg u Hrvatskoj. Bilo je to, izvijestili su nas, u siječnju ove godine, kad je zatvorenik iz Srbije pobjegao tijekom boravka na liječenju u KBC Sestre milosrdnice.

Naime, 19. siječnja 2020. godine 31-godišnji srpski državljanin Ivan Đorđević, koji je bio nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora na Općinskom sudu u Novom Zagrebu zbog krijumčarenja ljudi, pobjegao je iz sanitarnog čvora bolnice, iako je bio pod neposrednim nadzorom dvojice službenika pravosudne policije.

Policajcima rekao da je nešto progutao pa su ga odveli na Hitnu

Ministarstvo pravosuđa tad je izvijestilo da je pritvorenik državljanin Srbije, a istražni zatvor određen mu je rješenjem Općinskog suda u Novom Zagrebu. Presudom tog istog suda nepravomoćno je osuđen na 4 godine zatvora.

Nakon bijega, službenici pravosudne policije obavijestili su službenike MUP-a te je Policijskoj upravi zagrebačkoj poslan nalog za raspisivanje tjeralice.

Pritvorenik iz zagrebačkog Remetinca pravosudnim policajcima je rekao da je nešto progutao pa su ga odveli na Hitnu u KBC Sestre milosrdnice.

Ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice prof. Mario Zovak za Index je tada rekao da je pacijent iz Remetinca stigao na njihov Objedinjeni hitni prijem u pratnji pravosudnog policajca te da bolnica nema veze s bijegom pritvorenika.

>>Ravnatelj bolnice za Index otkrio detalje bijega srpskog kriminalca

"Nitko od pacijenata nije bio ugrožen"

"Mi smo medicinska ustanova i čovjek je došao iz Remetinca u pratnji pravosudnog policajca, navodno je nešto progutao pa su ga doveli k nama na Objedinjeni hitni bolnički prijam. Dobio je sredstva za čišćenje i otišao je par puta na WC i vraćao se, no u jednom trenu kad je opet otišao na WC, više se nije vratio. Moram naglasiti da nitko od naših pacijenata ni medicinskog osoblja ni u jednom trenu nije bio ugrožen. A sad kako je pobjegao, to nije pitanje za bolnicu", rekao je za Index ravnatelj Mario Zovak.

Ravnateljica Uprave za zatvorski sustav Jana Špero je na konferenciji za novinare tada opisala što se točno dogodilo.

"Bijeg se dogodio zbog propusta u sigurnosti, pokrenuli smo stegovni postupak zbog teške povrede službene dužnosti protiv dva pravosudna policajca koja su bila na osiguranju istražnog zatvorenika, obzirom da nisu primijenili sve potrebno za osiguranje. Došlo je do problema u provedbi sigurnosti. Oni jesu bili uz zatvorenika, provjerili prostoriju, međutim nisu uzeli u obzir da postoji mogućnost bijega kroz prostoriju koja se nalazila do WC-a. Bilo je naloženo da se zatvorenik veže, oni su procijenili da i bez sredstava vezanja može otići na WC", rekla je Špero.

>>Šefica za zatvore opisala kako im je pobjegao Srbin

Uhićen dan kasnije

Kazala je kako je zatvorenik na WC išao više puta.

"Ali, posljednji put je uspio preskočiti zid i otići u prostoriju iz koje se uspio udaljiti", dodala je.

Đorđević je prije korištenja WC-a bio vezan za ruke i noge, a tijekom korištenja WC-a pravosudni policajci nisu čuli otvaranje prozora ili slične zvukove.

"Kada su primijetili da više ne uzvraća pozive iz WC-a, tada su išli ući u prostoriju. Nešto teže su se otvorila vrata i onda su tek primijetili otvoreni prozor", ustvrdila je Špero.

>>Uhićen Srbin koji je pobjegao iz Remetinca

Inače, Đorđević je uhićen dan nakon bijega u zagrebačkom naselju Volovčica.

Pročitajte više