Sjećate se slučaja malog Leona? HDZ-ova ministrica obećala je hitne izmjene zakona. Ništa od toga

Foto: M.P.Š./Index, Žarko Bašić/Pixsell

SUTRA na snagu stupa Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi. U njemu nisu napravljene izmjene o statusu roditelja njegovatelja. Podsjetimo kako je prije dva mjeseca preminuo dječak Leon Lapaš, koji se 12 godina borio s teškim bolestima. O njemu je cijelo vrijeme brinula njegova majka Leonela Pomper koja nije htjela da joj sin ide u neku zdravstvenu instituciju. Imala je status roditelja njegovatelja, bez kojeg je ostala odmah nakon njegove smrti.

Predsjednica udruge Anđeli Dijana Aničić i predsjednica udruge Sjena Sabina Lončar odmah su pokrenule peticiju kojom su tražile hitnu izmjenu Zakona o socijalnoj skrbi. Zbog medijske hajke primila ih je i ministrica Nada Murganić. Obećala im je hitnu izmjenu Zakona o socijalnoj skrbi u kojem bi se izmijenio dio oko statusa roditelja njegovatelja.

>>NAKON PISANJA INDEXA MIJENJA SE ZAKON Roditelji njegovatelji dobivat će pomoć i nakon smrti djeteta

>>Umro je Leon Lapaš, dječak koji je postao simbolom borbe i hrabrosti

>>Majci malog Leona odmah nakon njegove smrti oduzet je status njegovateljice, ostala je bez ičeg

>>Nakon Leonove smrti ministarstvo njegovoj majci poručilo da ide na burzu

>>Leonovoj majci država dala otkaz nakon smrti djeteta, ministarstvu je to "izuzetno dobro"

Ministrica je tada obećala da će novim zakonom roditelji njegovatelji nastaviti primati naknadu (koja iznosi 2500 kn) 6 mjeseci nakon smrti djeteta. Uz to je obećala i da će se status roditelja njegovatelja uskladiti prema Zakonu o radu pa će majke njegovateljice imati sva prava kao zaposlene osobe.

Uključene u radnu skupinu, ali ih ni nakon 2 mjeseca ministarstvo još nije zvalo


Dijani Aničić i Sabini Lončar ministrica je rekla da će ih uključiti u radnu skupinu oko izrade novog Zakona. Budući da zakon koji sutra stupa na snagu nije donio nikakve promjene po pitanju statusa roditelja njegovatelja, poslali smo upit Ministarstvu socijalne politike. Nisu nam odgovorili zašto izmjene o tom statusu nisu uvrštene.

"Radna skupina započet će s radom s početkom 2018. godine, a članice udruga Anđeli i Sjena uključene su u rad radne skupine", stoji u kratkom odgovoru ministarstva.

Razgovarali smo sa Sabinom Lončar, predsjednicom udruge Sjena, koja nam je rekla da te izmjene nisu uspjeli uvrstiti u ovaj zakon koji sutra stupa na snagu jer su im u ministarstvu rekli da su te izmjene zakona već prošle svu proceduru i da nisu stigli dodati dio koji se odnosi na status roditelja njegovatelja.

"Ministrica nam je rekla da će se ići u izradu potpuno novog Zakona o socijalnoj skrbi u 2018. te da će se u taj zakon uvrstiti izmjene o statusu roditelja njegovatelja. Rekla je da ćemo Dijana Aničić i ja biti u radnoj skupini za izradu tog zakona, međutim, nas još uvijek, ni nakon dva mjeseca, nitko iz ministarstva nije zvao. Uopće ne znamo je li se krenulo u izradu novog zakona. Iskreno, iznenađeni smo da nas još nitko nije zvao jer je riječ o stvarno velikom i opsežnom zakonu na kojem ima puno posla", rekla nam je Sabina Lončar.

Jedna dobra stvar: ministarstvo ipak pomaže roditeljima


Pitali smo je poštuje li bar ministarstvo obećanje koje je dano roditeljima, da će u slučaju smrti nekog djeteta roditeljima njegovateljima biti pružena financijska i psihološka pomoć.

"Da, na žalost neka su teško bolesna djeca preminula i zaista, ministarstvo je odmah reagiralo i pružilo roditeljima njegovateljima pomoć, kao što su i obećali. Tako da je taj dio u redu", rekla nam je Lončar.

Podsjetimo, ministrica je prije dva mjeseca rekla da, sve dok se novi Zakon o socijalnoj skrbi ne izradi, majke njegovateljice koje su izgubile dijete će još šest mjeseci moći primati naknadu, a osigurat će im se i psihosocijalna pomoć.

Predsjednice udruga Sjena i Anđeli kazale su kako im je izuzetno važno da se status roditelja njegovatelja regulira Zakonom o radu.

"Taj dio da se status regulira po Zakonu o radu nam je najvažniji. Tako će liječnik opće prakse moći otvoriti bolovanje nakon smrti djeteta. Isto tako će roditelj njegovatelj napokon moći ići i na godišnji, a da dobije stručnu pomoć nekoga tko će za to vrijeme brinuti o djetetu, ili ići zajedno s njima na godišnji. Jednako vrijedi i u slučaju da roditelj mora na bolovanje", rekle su nam Sabina Lončar i Dijana Aničić.
 

Pročitajte više