Sjećate se učenika bez maske iz Zagorja? Roditelji tužili školu, stigla presuda

Foto: Pixsell/Marin Tironi

RODITELJI dječaka kojem je škola u Krapinskim Toplicama zabranila pohađanje nastave jer nije želio nositi masku na hodniku tužili su školu.

Podsjetimo, radi se o slučaju koji je tjednima zaokupljao pozornost hrvatske javnosti. Roditelji su tvrdili da maska smeta njihovom sinu, a škola mu je zabranila pohađanje nastava. Zbog toga su tužili školu, a sud je odlučio da je škola bila u pravu, javlja Telegram.

"Dječak i njegova obitelj nisu dokazali da bi mu nošenje maske štetilo zdravlju"

Prema nepravomoćnoj presudi suda u Zlataru, škola je učeniku opravdano zabranila pohađanje nastave. Sud u presudi kaže da je škola morala poštivati propisane epidemiološke mjere uvedene zbog epidemije covida-19, a dječak i njegova obitelj nisu dokazali da bi mu nošenje maske štetilo zdravlju.

Naime, dječak je danima s ocem sjedio pred školom u Krapinskim Toplicama jer ga ravnatelj nije puštao da uđe bez zaštitne maske. Oko škole okupljali su se i prosvjednici, pa je u više navrata pozvana i policija.

U jednom trenutku antimaskeri su uspjeli upasti i u školsku zgradu, zbog čega su na kraju angažirani i zaštitari.

U jednom trenutku 20. rujna čak se činilo da je dogovor postignut jer je dječak stavio masku i otišao na nastavu, no već idući dan roditelji ga s maskom nisu pustili u školu. Tri dana kasnije, 24. rujna, podnijeli su tužbu protiv škole.

Tužbom su dječak i njegovi roditelji od suda tražili da donese privremenu mjeru i dopusti učeniku pohađanje nastave te da utvrdi da mu je nezakonito zabranjen ulazak u školu. Nedugo nakon što su podnijeli tužbu, roditelji su dječaka prebacili u drugu školu.

Otac je i u sudnici skinuo masku

Njegov otac tijekom postupka čak je u sudnici skinuo masku, nastavivši iskazivati građanski neposluh, te je tvrdio da na početku školske godine nitko nije pitao njegovog sina želi li nositi masku ili ne.

"Osnovna škola Krapinske Toplice je od početka školske godine 2021./22., odnosno 6. rujna 2021., branila učeniku pohađanje obrazovno-nastavnog programa za osmi razred. On je želio ići u školu, sudjelovati na nastavi, kao i svi njegovi prijatelji iz razreda, ali nošenje maske kod njega dovodi do ozbiljnog ugrožavanja njegovog zdravstvenog stanja jer otežano diše i stvara mu osjećaj gušenja, smeta mu te osjeća neotklonjivu potrebu da namješta masku i dodiruje lice. Time povećava izgled za unos virusa u usta, nos ili oči, tako da zahtjev za maskom za lice njemu školu čini nesigurnim okruženjem", rekao je odvjetnik dječakove obitelji.

Rekao je kako se problem rješavao preko medija umjesto unutar škole, čime je, prema njihovom mišljenju, dječaku narušena privatnost.

Predstavnici škole: Učenik i roditelji odbili liječnički pregled

Predstavnici škole ukazivali su pak na to da ni dječak ni njegovi roditelji nisu prezentirali dokaze da bi učeniku maska narušavala zdravlje.

"Kada je tražen liječnički pregled kojim bi se to utvrdilo, učenik i njegova obitelj su ga odbili", naglašeno je. Podsjetili su da je prošle školske godine dječak uredno nosio zaštitnu masku.

Što je zaključio sud?

Tijekom procesa pročitani su i svi propisi kojima je regulirano nošenje zaštitnih maski u školama. U pitanju su upute Ministarstva znanosti i obrazovanja te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kao i Odluka Vlade RH o načinu izvođenja nastave u osnovnim i srednjim školama.

Sagledavši sve, sud je donio nepravomoćnu presudu kojom je odbio dječakovu tužbu protiv škole.

"Tvrdnja učenika i njegovih roditelja da mjera nošenja maske nije razmjerna u odnosu na dječakove zdravstvene i mentalne potrebe nije tijekom postupka polučila pozitivne rezultate, jer nisu dostavili sudu nikakvu vjerodostojnu medicinsku dokumentaciju, ni bilo kakvu drugu dokumentaciju, niti potvrdu liječnika, o tome da bi za dječaka nošenje zaštitne maske bilo medicinski neprihvatljivo zbog kroničnih bolesti ili drugih bolesnih stanja.

Po ocjeni ovog suda mjera nošenja maski je razmjerna i predstavlja ravnotežu između ta dva suprotstavljena interesa tj. interesa dječaka na nenošenje maske i interesa društva da se zaštiti od širenja zaraznih bolesti. I praksa je do danas pokazala kako ova zaštitna mjera uz sve ostale epidemiološke mjere doprinosi smanjenju širenja zaraze i očuvanju zdravlja društva u cjelini", stoji u nepravomoćnoj presudi na koju učenik i njegova obitelj mogu uložiti žalbu.

Pročitajte više