Sjećate se vrta iz centra Zagreba? Stanar koji ga je zasadio ne mora platiti kaznu

Foto: Boris Novković (privatna arhiva)

BORIS NOVKOVIĆ, stanar zagrebačke Preradovićeve ulice, ipak neće morati platiti kaznu za sadnju sada već kultnog malenog vrta. 

Podsjetimo, Novković je u rujnu dobio kaznu od 700 kuna od komunalnog redarstva zbog toga što je sa susjednom Martinom Živković 23. travnja zasadio maleni vrt na zelenoj površini ispred svoje zgrade.

Opći prekršajni sud u Zagrebu 11. 11. 2020. godine žurnim je postupkom donio rješenje prema kojem Novkovića oslobađa optužbe da je u travnju neovlašteno sadio razno bilje na kazeti stabla na javnoj zelenoj površini. 

"Sud je u tijeku postupka utvrdio da u ovom slučaju nema prekršaja, iako su ostvarena njegova bitna obilježja, jer je stupanj ugrožavanja ili povrede javnog poretka, društvene discipline i društvenih vrijednosti u odnosu na opisani prekršaj čija je obilježja okrivljenik ostvario, neznatan, pa slijedom navedenog nema prekršaja sukladno članku 24.a Prekršajnog zakona", stoji u presudi.

 

Zadovoljan presudom, kaže da od zasađenog vrta nije ostalo baš ništa

Novković se nakon oslobađajuće presude javio Indexu i poručio da je zadovoljan.

"Zadovoljan sam što je Općinski prekršajni sud uvažio moje argumente i navode. Ukazujem sada, kada je cijeli ovaj postupak gotov, da je žalosno da su se nečije vrijeme, rad i posebno novci Grada Zagreba i državnog proračuna RH morali trošiti na ovu proceduru - a komunalno redarstvo grada Zagreba je imalo mogućnost da me se npr. samo opomene", rekao nam je Novković.

Protiv njegove susjede s kojom je zasadio vrt i dalje se vodi prekršajni postupak za identičnu stvar, a on je otkrio da od zasađenog vrta nije ostalo ništa te da je vraćen u prvobitno otužno stanje.

"Zahvaljujem svim dobrim ljudima i urbanim vrtlarima na riječima podrške, pokazanim i spontano kroz protestnu sadnju cvijeća, uz želju da naš Zagreb bude sav u cvijeću. 🙂 P.S. od cvijeća i ukrasnog bilja koje smo posadili krajem travnja u famoznu kazetu nije ostalo NIŠTA, a situacija trenutno nije ništa bolja u ostatku Preradovićeve ulice - pa zaključujem da je ustvari sve vraćeno u prvobitno otužno stanje", ustvrdio je Novković.

Pročitajte više