Sjedinjene Države bi pozdravile Sadamovo progonstvo

AMERIČKI predsjednik George W. Bush rekao je kako bi Sjedinjene Države pozdravile odluku iračkog predsjednika Sadama Huseina da ode u progonstvo naglašavajući kako za diplomatske napore za mirno rješenje iračke krize preostaju još samo tjedni, a ne mjeseci.

´Nadajmo se da se to može učiniti mirno. Nadajmo se da će pritisak slobodnoga svijeta uvjeriti Sadama Huseina da ode s vlasti´, kazao je predsjednik Bush pred sastanak s talijanskim premijerom Silvijem Berlusconijem.

´Ako odabere napustiti zemlju s mnogim drugim sljedbenicima koji su mučili irački narod, mi bismo to naravno pozdravili´, kazao je on.

On je međutim naglasio kako ´cilj razoružanja Iraka ostaje isti, bez obzira tko je na vlasti´.

Bush je kazao kako je u razoružanju Iraka uporaba vojne sile njegov ´posljednji izbor, ne prvi´.

´Upućivanje Amerikanaca...u bitku je teška odluka, jer razumijem cijenu rata. Ali, isto tako razumijem cijenu nedjelovanja´, kazao je on.

Bush je zahvalio Berlusconiju na pismu potpore koje su on i sedam drugih europskih čelnika objavili u Wall Street Journalu i nekoliko europskih novina. Američki predsjednik je nazvao pismo ´iskazom solidarnosti´ između Europe i Sjedinjenih Država.

´Veoma sam zahvalan da je premijer potpisao to pismo, zajedno s drugim čelnicima europskih zemalja, što je pojasnilo pitanje kojim se bavimo, a to je da je Sadam Husein jasna prijetnja miru´, kazao je Bush.

Predsjednik Bush je rekao kako je vrijeme koje preostaje Iraku da se razoruža ´stvar tjedana, ne mjeseci´.

Izjava europskih čelnika dolazi kao važna potpora Bushovoj riješenosti da silom razoruža Irak i ukloni Sadamov režim, nakon sumnjičavosti i otpora koju su pokazivali saveznici, pogotovo Francuska i Njemačka, njegovo sklonosti uporabi sile.

U izjavi objavljenoj diljem Europe europski čelnici su rekli da su teroristički napadi na Sjedinjene Države 11. rujna pokazale ´kako su daleko spremni ići teroristi, neprijatelji naših zajedničkih vrijednosti´.

´Znamo da uspjeh u dnevnoj borbi protiv terorizma i širenja oružja masovnog uništenja zahtjeva nepokolebljivu odlučnost i čvrsto međunarodno jedinstvo svih zemalja kojima je sloboda dragocjena´, stoji u izjavi.

Pored Berlusconija izjavu su potpisali britanski premijer Tony Blair, španjolski premijer Jose Maria Aznar, portugalski premijer Jose-Manuel Durao Barroso, danski premijer Anders Fogh Rasmussen, češki predsjednik Vaclav Havel, mađarski premijer Peter Medgyessy i poljski premijer Leszek Miller.

Berlusconi je Bushu uputio riječi neskrivene potpore Sjedinjenim Državama. Kazao je da talijanski narod neće nikada zaboraviti da Sjedinjenim Državama duguje svoju slobodu i bogatstvo.

´Za nas Sjedinjene Države nisu samo prijatelj, nego su jamstvo naše demokracije i slobode´, rekao je talijanski premijer.

On je podupro američke pozicije u rješavanju iračke krize.

´Ako smo svi ujedinjeni, Europska unija, Sjedinjene Države, Ruska Federacija i sve druge države Ujedinjenih naroda, tada će Sadam Husein razumjeti da nema drugog izbora nego da otkrije svoja oružja i uništi ih´, kazao je Berlusconi.

Pročitajte više