Sjedinjene Države možda neće ići na drugu rezoluciju UN-a

Sjedinjene Države možda odluče ne ići na glasovanje o drugoj rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda ukoliko ne budu mogle osigurati dovoljno glasova, doznaje se u utorak.

Sjedinjene Države za sada nemaju devet glasova koje trebaju da bi američko-britansko-španjolski nacrt rezolucije, koji utire put ratu u Iraku, bio izglasan, a nisu sigurne i da neka od stalnih članica Vijeća sigurnosti koje se protive američkim planovima neće uložiti veto. Visoki dužnosnik Bushove vlade rekao je u utorak kako administracija ne isključuje napuštanje ideje glasovanja o nacrtu rezolucije, ako se bude suočila s nemogućnošću da skupi potreban broj glasova.

Ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov je u utorak zaprijetio da će Rusija, ukoliko se ukaže potreba, upotrijebiti veto, a vetom prijeti i drugi protivnik uporabe sile u Iraku, Francuska.

Sjedinjene Države planiraju staviti nacrt rezolucije na glasovanje sljedećeg tjedna nakon što u petak glavni isnpektori UN-a Hans Blix i Mohamed ElBaradei Vijeće sigurnosti izvijeste o protekla tri mjeseca inspekcija u Iraku.

Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer rekao je u utorak da je predsjednik Bush kazao kako je ´glasovanje poželjno, ali ne i obvezatno´.

On je ponovio da je predsjednik Bush riješen razoružati Sadama Huseina bez obzira na glasovanje u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Američki vleposlanik pri UN-u John Negroponte rekao je u utorak kako je još prerano govoriti o povlačenju nacrta rezolucije.

Sjedinjene Države u međuvremenu intenzivno lobiraju među tzv.´neodlučnom šestorkom´, šest nestalnih članica Vijeća sigurnosti koje još nisu odlučile hoće li se prikloniti američkim planovima za rat s Irakom ili francusko-njemačko-ruskom ´memorandumu´ koji predlaže nastavak inspekcija u Iraku. Tih šest zemalja, Meksiko, Gvineja, Kamerun, Angola, Čile i Pakistan, za sada još nisu popustile pod američkim argumentima i pritiskom.

Američki mediji u utorak javljaju kako Pentagon razmišlja o 11- satnom ultimatumu Sadamu Huseinu prije otpočinjenja napada američke vojske.

Pentagon nije, međutim, želio reći što bi se tražilo u ultimatumu, ali bi sigurno bio javno upozorenje da je rat tu tako da humanitarci, novinari i drugi mogu napustiti Bagdad.

Pročitajte više