Sjedinjene Države pozdravljaju palestinski dogovor o vladi

SJEDINJENE DRŽAVE su u srijedu pozdravile dogovor o vladi koji su postigli Yasser Arafat i palestinski premijer i pozvale na brzu potvrdu vlade u palestinskom parlamentu.

Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher pozdravio je dogovor kojim su u srijedu palestinski predsjednik Yasser Arafat i, njegov premijer Mahmoud Abbas prevladali razlike u pogledima na sastav nove vlade.

Boucher je nazvao dogovor važnim korakom k objavi mirovnog plana kojim se predviđa uspostava palestinske države i poboljšanju stanja za Izraelce i Palestince.

Boucher je ponovio obećanje predsjednika Georgea W. Busha da će potvrda nove vlade u palestinskom parlamentu dovesti do objave mirovnog plana četvorke koju čine Sjedinjene Države, EU, UN i Rusija.

Mirovni plan predviđa stvaranje palestinske države do 2005. u okviru Bushove vizije dviju država, Izraela i Palestine koje u miru i sigurnosti postoje jedna kraj druge.

Bush je prošle godine pozvao na uspostavu novog vodstva Palestinaca koje će stvoriti pretpostavke za mir i sigurnost između Plaestinaca i Izraela i i reformu palestinskih institucija.

Jedno od ključnih spornih pitanja između Arafata i Abbasa bilo je tko će voditi resor sigurnosti u novoj vladi. Prema sporazumu će premijer Abbas, poznatiji kao Abu Mazen, obnašati dužnost ministra unutarnjih poslova dok će Mohammed Dahlan, bivši šef sigurnosti u Gazi, biti zadužen za pitanja sigurnosti.

Arafat nije želio prihvatiti Dahlana kojeg je otpustio prošle godine, ali je četvorka predvođena SAD-om željela Dahlana kako bi obuzdao palestinske militante koji se protive miru s Izraelom.

Boucher je podupro Abbasa u ključnom pitanju izbora šefa sigurnosti.

"Postoji svaki razlog da se podupre ideja da premijer treba moći izabrati svoju vladu", rekao je on novinarima u State Departmentu. "Nemate premijera s ovlastima, nemate vodstvo koje može uspostaviti institucije države osim ako čelnici mogu izabrati članove svoje vlade".

Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer je kazao da predsjednik Bush polaže "velike nade da se može postići dogovor kako bi reforme mogle krenuti naprijed".

Boucher je ponovio kako državni tajnik Colin Powell namjerava posjetiti Bliski istok, ali je rekao da je za sada rano govoriti o programu posjeta.

On je ipak kazao kako će Powell posjetiti Siriju koju su Sjedinjene Države u posljednje vrijeme optuživale za pružanje utočišta dužnosnicima iračkog režima, posjedovanje kemijskog oružja i potporu terorista. Predsjednik Bush je u nedjelju kazao kako je Sirija pokazala napredak odgovarajući na američke zabrinutosti.

(Hina) sl rb

Pročitajte više