Sjedinjene Države: Sve žešća borba za demokratsku predsjedničku nominaciju

KANDIDATI  za nominaciju demokratske stranke za američke predsjedničke izbore sve žešće napadaju jedan drugoga posljednjih dana, što se povezuje sa smanjivanjem razlike u popularnosti među kandidatima i približavanjem prvih stranačkih predizbora na razini saveznih država.

Istraživanja javnoga mnijenja pokazuju da utrka za demokratsku nominaciju postaje sve neizvjesnija, a kandidati sve izjednačeniji. Za četiri dana održavaju se demokratski predizbori u saveznoj državi Iowi, a potom za dvanaest dana u New Hampshireu, gdje pobjeda može bitno utjecati na izglede za konačnu nominaciju.

Bivši guverner Vermonta Howard Dean, senator iz Massachusettsa John Kerry i kongresnik iz Missourija Richard Gephardt praktički su u Iowi izjednačeni po popularnosti, a odmah iza njih je i senator iz Sjeverne Caroline John Edwards.

Dean još ima prednost pred umirovljenim generalom Wesleyom Clarkom u New Hampshireu, ali se ona sve više smanjuje, pokazuju ankete. Clark se inače u Iowi uopće ne natječe.

Dosadašnji predvodnik skupine potencijalnih kandidata Howard Dean, kako se njegova prednost smanjuje, sve više napada protivnike i podsjeća glasače na svoje odlučno protivljenje ratu u Iraku, što je njegov glavni adut u dosadašnjoj predizbornoj kampanji. Bivši guverner Vermonta uopće ne sumnja da će pobijediti u New Hampshireu.

Gephardt je u napadu na Deana postao krajnje osoban i optužio ga za "ciničnu politiku izmišljenog bijesa i lažnog uvjerenja". Dodao je da je Dean prijatelj radnika samo u dobrim vremenima.

Dean je uzvratio da su Gephardtove optužbe samo "tužan komentar" na stanje njegove kampanje. "Nećemo se zavaravati, ovi dečki gledaju prema završetku karijere u slučaju moje pobjede, i učinit će sve što mogu da me zaustave", rekao je Dean.

Deanu, ljubimcu lijevih demokrata i protivniku jednostrane američke akcije u Iraku, dosta štete je nanijelo otkriće da je 1995. u pismu tadašnjem predsjedniku Billu Clintonu zatražio da se jednostrano intervenira protiv bosanskih Srba. Drugi kandidati su ga optužili za nedosljednost i neiskrenost.

Dean se okrenuo protiv i Clarka, koji mu se približava u New Hamsphireu, i optužio ga za nelojalnost demokratskoj stranci jer je svojedobno podržavao republikance i glasao za bivše republikanske predsjednike Richarda Nixona i Ronalda Reagana.

Clark, koji se za sada ne upušta u sve osobnije i ružnije tonove predizborne kampanje, samo je izjavio: "Ja sam demokrat".

Moseley Braun, jedina žena među demokratskim kandidatima, odustala je u četvrtak od daljnje utrke i podržala Howarda Deana. Braun, inače jedina crnkinja ikada izabrana u američki Senat, nije imala stvarnih izgleda u utrci za demokratsku predsjedničku nominaciju.

Tako se broj kandidata za demokratsku nominaciju smanjio na osam. Preostali su i kongresnik iz države Ohio Dennis Kucinich, senator iz Connecticuta Joseph Lieberman i bivši borac za crnačka prava Al Sharpton čiji su izgledi samo simbolični.

(Hina) sl dj

Pročitajte više