Sjetili se: Talijanska isprika za pokolj u Gatima stigla nakon 69 godina

TALIJANSKI veleposlanik Alessandro Pignatti jučer se na obilježavanju tragedije u Gatima kod Omiša ispričao za strašan zločin koji su u tom kraju 1. listopada 1942. godine počinili talijanski fašisti i četnici. Poklano je 96 mještana.

Oprost za zlodjela

"Prihvatio sam poziv jer sam znao da ćete me dočekati kao prijatelja te bih kao prijatelj od vas zatražio oprost za zlodjela što su ih pripadnici talijanske vojske počinili nad stanovništvom ovog kraja", kazao je Pignatti, prvi talijanski dužnosnik koji je na mjestu stradanja uputio ispriku za zločin počinjen prije 69 godina. Veleposlanik Pignatti položio je vijenac na spomen kosturnicu pred crkvom Svetog Ciprijana, u kojoj je služena misa za pobijene Poljičane.

Tko zaboravi ponovno doživi tragediju

Pokrovitelj obljetnice, predsjednik Sabora Luka Bebić, istaknuo je kako se krvavih događaja iz vlastite prošlosti moramo sjećati, jer onima koji se ne sjećaju, tragedije se ponavljaju. U ime predsjednika Josipovića, obilježavanju obljetnice stradanja nazočio je admiral Ante Urlić, zapovjednik HRM-a. 

Pročitajte više