Sjeverna Koreja mogla bi odustati od nuklearnog programa ako SAD promijeni svoj stav

SJEVERNOKOREJSKI vođa Kim Jong-il kazao je kineskim čelnicima da je spreman odustati od nuklearnog programa, ako SAD promijeni svoje "neprijateljsko ponašanje", objavio je u utorak najveći južnokorejski dnevni list Chosun Ilbo.

Kim je nenajavljen stigao u Peking u ponedjeljak na svoje prve razgovore sa kineskim predsjednikom Hu Jintaom i drugim kineskim čelnicima o krizi oko ambicija u pogledu sjevernokorejskog nuklearnog programa i posrnulog gospodarstva te zemlje.

"Kim je više puta Huu objasnio razloge zašto imaju nuklearno oružje i dodao da je Sjeverna Koreja spremna odreći se razvoja tog oružja, ako SAd promijeni svoj neprijateljski stav", piše dnevnik, navodeći kineski izvor, po kojem je Kina pristala dati Sjevernoj Koreji pomoć u hrani i energiji.

Isti izvor kazao je da je Kim potvrdio odlučnost Sjeverne Koreje da riješi nuklearnu krizu na šestočlanim pregovorima koji uključuju dvije Koreje, Kinu, Rusiju, Japan i SAD.

Kimovi rijetki posjeti stranim zemljama, a očekuje se da će ovaj trajati četiri dana, uslijedio je samo tjedan dana nakon što je američki potpredsjednik Dick Cheney posjetio Kinu i predočio im nove dokaze o tome da Sjeverna Koreja posjeduje nuklearno oružje, te upozorio da ističe vrijeme za rješavanje zastoja u pregovorima oko toga.

Pročitajte više