Sjeverna Koreja odbila napustiti svoj nuklearni program

SJEVERNA Koreja i službeno je odbila napustiti svoj nuklearni program, čak i po cijenu uskraćivanja ekonomske pomoći, sve dok SAD provode, kako to Pjongjang tvrdi, neprijateljsku politiku prem toj zemlji, prenosi CNN.

"SAD su te koje Sjevernu Koreju tjeraju na politiku nuklearnog zastrašivanja i zbog toga isključivo nju treba prozivati za nuklearne sporove na korejskom poluotoku" tvrdi sjevernokorejski politički vrh, koji je svoje stavove poslao u svijet putem državne novinske agencije KCNA.

Ista je agencija prenijela jasnu poruku Pjongjanga kako "nema namjeru odustati od svojeg nuklearnog programa, pa makar se svijet razlomio na komadiće, sve dok neprijateljska politika prema Sjevernoj Koreji ne bude povučena, te dok ne nestane nuklearna prijetnja".

Glad i nedostatak lijekova vratit će Pjongjang za pregovarački stol


SAD vjeruju kako Sjeverna Koreja ima dovoljno zaliha plutonija da izgradi šest nuklearnih bojevih glava, a posebno zabrinjava činjenica da je ta zemlja prošle godine odustala od šesterostranih mirovnih pregovora, u koje su bile uključene i SAD, Japan, Rusija, Južna Koreja i Kina, bijesna zbog neprestanih pritisaka da odustane od svojeg nuklearnog programa.

Američka državna tajnica Hillary Clinton nedavno je Pjongjangu poručila kako je Washington voljan nastaviti prekinute pregovore, no upozorila je da SAD neće ublažiti svoju politiku prema Sjevernoj Koreji niti odustati od sadašnjih sankcija sve dok ta zemlja ne poduzme korake prema odustajanju od razvoja nuklearnog oružja.

Pjongjang je brzo odgovorio kako se njima ne žuri u nastavak pregovora, te su izrazili negodovanje zbog nametnutih sankcija, no dobri poznavatelji stanja u Sjevernoj Koreji vjeruju kako bi katastrofalno stanje gospodarstva te posvemašnji nedostatak hrane, goriva i lijekova tamošnju političku vrhušku mogao natjerati da se uskoro ipak vrate za pregovarački stol.

Pročitajte više