Sjeverna Koreja: Pokušaj SAD da zaustavi testiranje naše rakete bio bi objava rata

Foto: EPA

Sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova prozvalo je jučer Sjedinjene Države i Južnu Koreju da zajedničkim vojnim vježbama produbljuju napetosti na korejskom poluotoku, izvijestio je danas državni medij KCNA.

Dužnosnik ministarstva u izjavi je optužio SAD da zaoštrava situaciju i kritizirao nedavno održanu zajedničku vježbu ratnog zrakoplovstva u kojoj su sudjelovali i strateški američki bombarderi dugog dometa.

Sjeverna Koreja kritizirala je i za početak idućeg tjedna zakazane opsežne vojne vježbe koje će dvije zemlje izvoditi više od deset dana.

Sestra Kim Jong-una: Vojne akcije protiv našeg testiranja su objava rata

U odvojenoj izjavi Kim Yo-jong, utjecajna sestra vođe Kim Jong-una, upozorila je da će Sjeverna Koreja protumačiti kao "objavu rata" ako SAD poduzme vojne akcije protiv njihova testiranja strateškog oružja.

Saveznici su u petak poručili da je predstojeća zajednička vježba "Štit slobode" osmišljena s ciljem jačanja obrane i sposobnosti reagiranja Saveza te je unutar scenarija usmjerena na situacije kao što su promjenjivo sigurnosno okruženje, agresija Sjeverne Koreje i lekcije naučene iz nedavnih ratova i sukoba.

Pročitajte više