Sjeverna Koreja ponovo prijeti napadom na Guam: "SAD treba ukrotiti vatrom"

Foto: Hina
 
SJEVERNA Koreja ponovo je zaprijetila napadom na američki teritorij Guam nakon najave vojnih vježbi SAD-a i Južne Koreje za sljedeći tjedan, javlja Telegraph.
 
Američka ratna mornarica poslala je u Južnu Koreju naoružanu nuklearnu podmornicu USS Michigan, a u vojnim vježbama trebao bi sudjelovati i nosač zrakoplova USS Ronald Reagan. 
 
Pjongjang je odmah nakon najave ponovio prijetnju da će ispaliti rakete na američki otok Guam. Lokalne novine Donga Ilbo izvijestile su u subotu da satelitske snimke pokazuju kako Sjeverna Koreja priprema novi test interkontinentalne balističke rakete (ICBM).
 
"SAD treba ukrotiti vatrom"
 
"Sjeverna Koreja mogla bi u sljedećih nekoliko dana izvesti simultano lansiranje ICBM-a i raketa srednjeg dometa u znak prosvjeda protiv američke vojne vježbe", objavile su novine.
 
Iako Washington i Seul inzistiraju da se radi o "redovitim zajedničkim vježbama obrambene prirode", Sjeverna Koreja ih smatra vježbama za invaziju: "Američke vojne vježbe učvrstile su našu odluku da SAD treba ukrotiti vatrom i približile naše ruke okidaču za poduzimanje najjačih protumjera", izjavio je službenik ministarstva vanjskih poslova za novinsku agenciju KCNA u petak. 

Pročitajte više