Sjeverna Koreja "potopila" Južnu

JUŽNA Koreja optužila je Sjevernu da je bez upozorenja dignula branu rijeke Imjin i pustila vodu koja je poplavila sjever granice i zbog toga se traga za šestero nestalih Južnokorejaca. Radi se o ribičima i jednom djetetu koji su nestali u nedjelju zbog porasta razine rijeke čak za dvostruko. Ukupno 2.500 spasilaca i vojnika traže nestale osobe, tri trupla su pronađena, a za ostalima se još traga. "Rijeka nije mogla poplaviti sama od sebe jer kiše nije bilo već nekoliko dana", prenose korejski mediji.

Sjeverna Koreja pustila je oko 40 milijuna kubičnih metara vode i time poplavila sjever Južne Koreje, izvještava Reuters. Službeni Seul od Pjongjanga je tražio izričito pojašnjenje tog čina i pozvao sjeverne susjede na redovito upozorenje takvih i sličnih situacija kako bi spriječili slične incidente u budućnosti.

Gledajući unazad, Seul je već nekoliko puta izrazio zabrinutost Pjongjangu kako bi spominjana brana mogla uzrokovati pomanjkanje vode ili poplave u Južnoj Koreji. Ovaj incident mogao bi ugroziti poboljšane odnose među Sjevernom i Južnom Korejom. U okviru "pomirenja" tih dviju država Pjongjang je u kolovozu pustio pet zatočenih Južnokorejaca te ublažio ograničenja na granici i poslao izaslanike na razgovore s južnokorejskim predsjednikom Leeom Myungom Bakom.

Pročitajte više