Sjeverna Koreja povukla se iz NPT-a

SJEVERNOKOREJSKA službena novinska agencija objavila je da se ta komunistička zemlja povukla iz nuklearnog sporazuma NonProliferation Treaty (NPT), ali da nema namjeru razvijati nuklearno oružje.

´Vlada Demokratske Narodne Republike Koreje u današnjoj je izjavi proglasila svoje povlačenje iz nuklearnog sporazuma NPT i svoju potpunu slobodu od obveza prema Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA)´, izvijestila je novinska agencija KCNA.

Povlačenje stupa na snagu odmah, dodaje se.

´Iako smo se povukli iz NPT-a, nemamo namjeru proizvoditi nuklearno oružje i naše će nuklearne aktivnosti u ovoj fazi biti ograničene samo na mirovne ciljeve kao što je proizvodnja električne struje´, kaže se u izvješću.

Taj potez Sjeverne Koreje odgovor je na ultimatum IAEA-e, UN-ovog nuklearnog ´psa čuvara´, koji je u ponedjeljak pozvao Sjevernu Koreju da ponovno primi inspektore za nuklearno naoružanje koje je Pyongyang potjerao prošloga mjeseca.

Inspektori su pregledavali nuklearni reaktor za koji se sumnja da proizvodi plutonij za nuklearno oružje.

S. Koreja mogla bi se vratiti u NPT ako SAD nastavi opskrbu naftom

Sjeverna Korejara zmotrit će svoju odluku o povlačenju iz sporazuma o nuklearnom naoružanju NPT ako SAD nastave prekinutu opskrbu te zemlje naftom, objavila je televizijska kuća u Seoulu YTN, pozivajući se na jednog sjevernokorejskog diplomata u Pekingu.

Televizijsko izvješće, koje ne daje druge pojedinosti, objavljeno je samo jedan sat nakon što je Sjeverna Koreja objavila deklaraciju o trenutnom povlačenju iz NPT-a.ž

Kronologija nuklearnog razvoja Sjeverne Koreje

Nuklearni razvoj Sjeverne Koreje započinje 60-ih godina izgradnjom nuklearnog istraživačkog centra u Yongbyonu, sjeverno od glavnog grada Pjongjanga


- 1965. godina: sastavlja se nuklearni istraživački reaktor ´IRT-2M´ sovjetske proizvodnje.

- Sredina 70-ih godina: sastavljen je i drugi reaktor.

- 1985: SAD objavljuje kako posjeduje dokaze da Sjeverna Koreja tajno radi na izradi nuklearnog reaktora nedaleko Yongbyona.

- 1985: Sjeverna Koreja potpisuje Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja, ali odbija s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) potpisati sporazume o nuklearnoj sigurnosti.

- 1992: Pod međunarodnim pritiscima Pjongjang konačno potpisuje sporazume o nuklearnoj sigurnosti.

- svibanj 1993: Sjeverna Koreja testira raketni projektil dometa od 1.000 kilometara koji može nositi nuklearnu bojevu glavu, a u lipnju prijeti povlačenjem iz Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja.

- prosinac 1993: Pjongjang pristaje na razgovore s IAEA.

- srpanj 1994: preminuo diktator Kin Il-Sung, te se odgađa summit s južnokorejskim predsjednikom Kim Young-Samom.

- listopad 1994: Sjeverna Koreja i SAD potpisuju sporazum kojim se predviđa zamrzavanje vojnog nuklearnog programa u zamjenu za isporuku dva reaktora u civilne svrhe.

- siječanj 1995: SAD ublažava gospodarske sankcije.

- travanj 1997: SAD prvi puta objavljuje da je Sjeverna Koreja od 1994. godine proizvela dovoljno plutonija za izradu ´najmanje jednog nuklearne bombe´.

- studeni 1999: Južna Koreja procjenjuje da Sjeverna Koreja ima dovoljno plutonija za 10 manjih nuklearnih bombi.

- prosinac 1999: potpisuje se sporazum između dviju Koreja i međunarodnog konzorcija na čijem je čelu SAD o izradi dvaju nuklearnih reaktora s lakom vodom u Sjevernoj Koreji.

- srpanj 2000: Sjeverna Koreja prijeti da će obnoviti razvoj svog nuklearnog programa zbog kašnjenja u izradi dvaju spomenutih reaktora.

- travanj 2001: IAEA ocijenjuje da Sjeverna Koreja ´najvjerojatnije raspolaže s jednom ili dvije nuklearne bombe´, ali podsjeća da se o tome ne može uvijeriti na licu mjesta jer od 1994. ne vrši inspekcije.

- 2002: početak izrade dvaju reaktora s lakom vodom.

- listopad 2002: Sjeverna Koreja pred posebnim američkim izaslanikom Jamesom Kellyem priznaje da nastavlja s radom na proizvodnji vojnog nuklearnog goriva.

- 14. studeni 2002: SAD i saveznici od početka prosinca ukidaju isporuku mazuta Sjevernoj Koreji.

- 12. prosinca 2002: Navodeći kao razlog nestašicu električne energije zbog obustave goriva, Pjongjang objavljuje da ponovo pokreće nuklearni program za koji tvrde da je zamrznut 1994.

- 21. prosinca 2002: Sjevena Koreja ´gasi´ nadzorne kamere IAEA na centrali u Yongbyonu.

- 31. prosinca 2002: protjerani i posljednji inspektori IAEA. George W. Bush izjavljuje da se kriza može riješiti na miroljubiv način.

- 6. siječnja 2003: IAEA u svojoj rezoluciji traži da Pjongjang zaustavi rad na svom vojnom nuklearnom programu.

- 7. siječnja 2003: Sjeverna Koreja upozorava SAD na ´rat bez milosti´ ukoliko pribjegne sankcijama.

- 10. siječnja 2003: Sjeverna Koreja se povlači iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja.

Pročitajte više