Sjeverna Koreja protjerat će američkog vojnika zbog ilegalnog prelaska granice

Foto: EPA

Sjeverna Koreja odlučila je protjerati američkog vojnika Travisa Kinga za kojega tvrdi kako je priznao da je ilegalno ušao u tu zemlju te da je "razočaran neravnopravnostima u američkom društvu", objavio je danas državni medij KCNA.  

KCNA je objavila konačne rezultate istrage o Kingovu prelasku granice u srpnju. Tada je kazao da želi utočište u Sjevernoj Koreji ili drugdje zbog "neljudskog maltretiranja i rasne diskriminacije" u SAD-u i u vojsci.

"Priznao je da je ilegalno ušao na teritorij Sjeverne Koreje"

"King je priznao da je ilegalno ušao na teritorij DNRK jer je želio pobjeći od neljudskog maltretiranja i rasne diskriminacije koja vlada u američkoj vojsci te je bio razočaran zbog nejednakosti u američkom društvu", objavila je KCNA.

Sukladno zakonu vlasti su odlučile protjerati Kinga, izvijestila je KCNA, no nije precizirala kako, kada ni kamo će biti protjeran.

Američki State Department i Bijela kuća nisu bili dostupni za komentar. Vojnik američke vojske King 18. srpnja je iznenada pretrčao u Sjevernu Koreju u civilnoj odjeći dok je bio u obilasku zajedničkog sigurnosnog područja na snažno utvrđenoj granici između dviju Koreja.

Dosad nekoliko pokušaja dezertiranja i prebjega u Sjevernu Koreju

Tada su američki dužnosnici rekli kako vjeruju da je King namjerno prešao granicu te su ga tada odbili klasificirati kao ratnog zarobljenika. 

I sjevernokorejski istražitelji su tada zaključili da je King ušao u Sjevernu Koreju namjerno i ilegalno, kaneći ostati u Sjevernoj Koreji ili nekoj trećoj zemlji.

Dosad je zabilježeno nekoliko pokušaja dezertiranja i prebjega u Sjevernu Koreju američkih vojnika stacioniranih u Južnoj Koreji.

Pročitajte više

 

Pročitajte više