Sjeverna Koreja rastavlja postrojenje u kojem je provodila nuklearna testiranja

Ilustracija: Hina

SJEVERNA Koreja počela je s rastavljanjem postrojenja u kojemu su provodili nuklearna testiranja, piše Guardian. Dodaju kako se to vidi i po satelitskim snimkama koje su u njihovom posjedu te kako na ovaj način Sjeverna Koreja održava obećanje koje je dao Kim Jong-un.


Fotografije su snimljene 7. svibnja, a na sajtu koji vodi bivši američki diplomat nazvane su "prvim definitivnim dokazom da je rastavljanje postrojenja za nuklearne testove već u tijeku", piše Guardian.

Lokacija duboko u planinama Sjeverne Koreje

Lokacija koja je smještena na sjeveroistoku zemlje korištena je za svih šest nuklearnih testiranja koja je provela Sjeverna Koreja, a nalazi se duboko u planinama Sjeverne Koreje.

Kim Jong-un obvezao se da će zatvoriti taj kompleks nakon povijesnog susreta s predsjednikom Južne Koreje Moon Jae-inom.

Uoči sastanka vođa dviju Koreja, pojavile su se informacije kako je ta lokacija zatvorena i kako se ne može više koristiti, a sam Kim Jong-un je to ubrzo demantirao rekavši kako su unutar lokacije ostala dva upotrebljiva tunela.

Sjeverna Koreja najavila da će na tu lokaciju pozvati strane novinare

Fotografije koje su se sada pojavile pokazuju kako su uklonjene glavne zgrade kao i nekoliko manjih, a uklonjen je i pružni prilaz lokaciji.

Zatvaranje ove lokacije već su pozdravili SAD, Južna Koreja i UN.

Osim toga, Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje poručilo je kako će uskoro pozvati strane novinare na tu lokaciju kako bi svjedočili njegovom uklanjanju.

Pročitajte više