Sjeverna Koreja spremna za još jedan nuklearni test

Foto: Hina
 
SLUŽBA za nadzor Sjeverne Koreje 38 North objavila je da je nuklearno postrojenje u selu Punggye-ri "u potpunosti spremno" za šesti nuklearni test, javlja CNN.
 
Analitičar službe Joseph Bermudez izjavio je da "aktivnosti u posljednjih šest tjedana sugeriraju posljednje pripreme za test".

Satelitske snimke sugeriraju da su pripreme za test gotove
 
Analtičari proučavaju satelitske snimke nuklearne lokacije i traže znakove aktivnosti sličnih prethodnim testovima.
 
Bermudez i suradnik Jack Liu točno su predvidjeli posljednji nuklearni test u rujnu 2016. Od kraja veljače upozoravaju na povećanu aktivnost u sjevernokorejskom selu, osobito na dostavu nove opreme, iskopavanja, dovod vode u podzemni centar za testiranje i aktivnosti u zapovjednom 
središtu.
 
Posljednje satelitske snimke pokazuju prestanak iskopavanja i dovoda vode, što znači da bi pripreme za novi test mogle biti gotove.
 
"Agresivni ratni postupci SAD-a su sve više nepromišljeni"
 
"Sjeverna Koreja smatra da je jedini način sprečavanja napada SAD-a pokazivanje moći Kim Jong-una putem nuklearnog oružja", izjavio je Bermudez.
 
Sjevernokorejski službenici izjavili su da su Trumpova odluka o bombardiranju Sirije te slanje ratne mornarice u sjevernu Aziju jasni pokazatelji važnosti nuklearnog programa.
 
"Agresivni ratni postupci SAD-a postaju sve više nepromišljeni", izjavio je jedan od službenika.
 

 

Pročitajte više