Sjeverna Koreja testirala "superveliku" bojevu glavu rakete i protuzračni projektil

Foto: EPA

Sjeverna Koreja je danas priopćila da je testirala "superveliku" bojevu glavu krstareće rakete i novu protuzračnu raketu.

Ispitivanje snage super velike bojeve glave dizajnirane za stratešku krstareću raketu Hwasal-1 Ra-3 i probno lansiranje protuzračne rakete Pyoljji-1-2 održano je u petak, izvijestili su državni mediji.

"Probnim lansiranjem postignut je određeni cilj", izvijestila je KCNA.

Napetosti na poluotoku

Rečeno je da su testovi bili dio redovnih vojnih aktivnosti Sjeverne Koreje i da nemaju "nikakve veze s okolnom situacijom".

Rezolucije UN-a zabranjuju Sjevernoj Koreji testiranje balističkih projektila bilo kojeg dometa, od kojih su neki sposobni nositi nuklearnu bojevu glavu.

Probe krstarećih raketa nisu predmet sankcija Pjongjangu. Takvo se oružje, međutim, također može koristiti za isporuku nuklearnih bojevih glava.

U pozadini sukoba oko sjevernokorejskog programa nuklearnog oružja, napetosti na Korejskom poluotoku ponovno su značajno porasle. Sjedinjene Države i Južna Koreja pojačale su svoju vojnu suradnju, uključujući zajedničke manevre, kao odgovor na višestruka testiranja projektila sposobnih za nuklearno oružje koja je Pjongjang izveo u posljednje dvije godine.

Pročitajte više