Sjeverna Koreja traži pomoć nakon katastrofalnih poplava

NAKON što su ogromne poplave pogodile područje Sjeverne Koreje, te prouzročile smrt ili nestanak više stotina osoba, kao i uništenje mnogih građevina, Sjeverna Koreja se obratila za međunarodnu pomoć, piše današnji Reuters.

"Sjeverna Koreja godinama se bori sa poplavama , a u jučerašnjem izvješću navode još i desetke tisuća poplavljenih obradivih površina. Stoga su se obratili nama za pomoć", izjavio je jučer glasnogovornik UN-ova Svjetskog programa za hranu (WFP), Paul Risley.

"Ako se brojke navedene u izvješću poklope s našim podacima, onda se radi o velikoj krizi", nastavlja Risley, te dodaje kako se dolazak UN-ovog tima za potporu u Sjevernu Koreju, može očekivati već sutra.

Poplave su pogodile Sjevernu Koreju i 2006. godine, a tamošnji mediji navode brojke od 800 poginulih i nestalih kao posljedicu poplava. Korejske vlasti očekuju da će ta brojka ove godine biti još veća.

Stručnjaci su procijenili kako je skoro deset posto stanovništva ove zemlje umrlo od gladi u devedesetim godinama prošlog stoljeća. Budući da je poplava uništila i većinu poljoprivrednih zemljišta, država ne može sama proizvesti dovoljno hrane za približno 23 milijuna stanovnika.

Ma.N.

Pročitajte više