Sjeverna Makedonija razmatra odgodu parlamentarnih izbora

Ilustracija: EPA

PREMIJER Sjeverne Makedonije na odlasku Zoran Zaev pozvao je danas na odgodu prijevremenih parlamentarnih izbora predviđenih za sredinu travnja zbog krize izazvane koronavirusom.

U Sjevernoj Makedoniji ima 19 slučajeva zaraze

U zemlji koja ima 19 slučajeva zaraze Covidom-19 na snazi su ograničenja javnih i privatnih skupova, zatvorene su škole, restorani i druga mjesta okupljanja u pokušaju obuzdavanja širenja virusa. 

Zaev: Očito je da ovi uvjeti ne dopuštaju normalno održavanje izbora

Danas je Zoran Zaev, koji želi novi mandat, pozvao šefove političkih stranaka na sastanak da razmotre moguću odgodu izbora predviđenih za 12. travnja.

"Radi se o našem zdravlju i zdravlju bliskih osoba. Očito je da ovi uvjeti ne dopuštaju normalno održavanje izbora", rekao je Zaev, čelnik Demokratske stranke, na konferenciji za novinare.

Desna oporbena stranka VMRO-DPMNE pokazala se spremnom za odgodu koju treba odobriti parlament.

Izbori su sazvani nakon što Zaev u listopadu prošle godine nije uspio otvoriti pristupne pregovore s EU

"U ovom trenutku su nam jedini prioriteti zdravlje naših državljana i načini nadilaženja potencijalno teške gospodarske krize", rekao je u nedjelju potpredsjednik VMRO-DPMNE Aleksandar Nikoloski.

Izbori su sazvani nakon što Zaev u listopadu prošle godine nije uspio otvoriti pristupne pregovore s EU unatoč tome što je zemlja promijenila ime kako bi Grčka ukinula blokadu.

Otvaranje pristupnih pregovora je bio glavni cilj njegove vlade.

Pročitajte više