Sjeverni pol topliji od Like: Zbog najjače ciklone posljednjih godina temperature više za 40 stupnjeva

Foto: Shutterstock

GOLEMO područje od Velike Britanije do Arktičkog mora pogodila je jedna od najjačih ciklona posljednjih godina, topla zimska oluja donijela je rekordnu toplinu ogromnom području, uključujući Sjeverni pol.

Dok naš dio Europe ciklonu nije vidio više od mjesec dana, sjeverozapadna Europa već duže vrijeme na udaru je snažnih sustava niskog tlaka zraka s Atlantika. Najviše je na udaru ciklone Island, javlja Dalmacija News.

Ova ciklona zajedno s još nekoliko ciklonalnih centara tvori golemo područje niskog tlaka zraka koje sa svoje prednje strane tjera golemu količinu toplog oceanskog zraka od Gibraltara, preko Velike Britanije, Sjevernog mora, Slalbarda, sve do Arktičkog mora i samog Sjevernog pola. Posljedica svega jesu najviše temperature zraka ikada izmjerene u prosincu od početka službenih meteoroloških mjerenja.

Na Sjevernom polu temperatura iznad nule

Norveško otočje Svalbard, inače najsjevernija kopnena točka Europe, zabilježila je rekordno visoku temperaturu zraka od +8°C. Ova topla zimska oluja i izrazito snažna mlazna struja s vjetrovima preko 300 km/h donijela je toplu zračnu masu ravno nad Sjeverni Pol, gdje je danas zabilježena prva zimska temperatura zraka malo iznad 0°C! Tako se dogodila nevjerojatna situacija da su, primjerice, Lika i Gorski kotar u Hrvatskoj, bili znatno hladniji od Sjevernog pola.

Ovako visoka temperatura zraka na ovom području gotovo je 40 Celzijevih stupnjeva viša od prosjeka za ovaj dio godine. Sljedeća 24 sata temperatura zraka na Sjevernom polu, zbog prestanka dolaska toplih vjetrova s juga, vratit će se na uobičajenih -40°C.

Istočno od spomenutog područja vrlo niskog tlaka zraka nalazi se anticiklona s centrom nad Baltikom i tlakom zraka u središtu oko 1050 hPa. Upravo ovo područje visokog tlaka zraka "brani" veći dio europskog kopna od "čudovišta" nad Atlantikom, ali je i zaslužno za prvo jače hlađenje istočne Europe i zahlađenja koje je upravo počelo na našem području.

Istočna i jugoistočna Europa, zbog ovoga će sljedećih nekoliko dana imati desetak stupnjeva niže temperature zraka od prosjeka.

 

Pročitajte više