Sjevernoirski DUP kaže da će glasati protiv Mayinog dogovora o Brexitu

Ilustracija: EPA

SJEVERNOIRSKA stranka na koju se oslanja vlada britanske premijerke Therese May će glasovati protiv njezina dogovora o razvodu Britanije i Europske unije na ključnom glasovanju u parlamentu sljedeći tjedan, prema jednom od njezinih zastupnika. 

Demokratska unionistička stranka nije zadovoljna odredbom o zaštitnom mehanizmu u dogovoru o razvodu koja će tješnje uskladiti Sjevernu Irsku s Europskom unijom nego ostatak Ujedinjenog Kraljevstva ako se ne nađe nikakav drugi način da se izbjegne tvrda granica s Republikom Irskom.

Parlament će o Brexitu glasati 11. prosinca

"Moja stranka će biti protiv ovoga sporazuma kako je predstavljen temeljem toga što vjerujemo da je doveo Sjevernu Irsku u ustavno ugroženu poziciju bez obzira na uvjeravanja koja su nam dana", rekao je parlamentu Paul Given u raspravi o sporazumu.

Plan premijerke May o zadržavanju bliskih odnosa Britanije s EU-om nakon razvoda kritizirali su i pobornici i protivnici Brexita, zbog čega ima teškoća u osiguravanju većine u parlamentu na glasovanju koje će se održati 11. prosinca.

Sporazumu dogovorenom u Bruxellesu prošli mjesec protive se i euroskeptici koji smatraju kako Britanija njime postaje vazalska država Europske unije i pobornici Europe koji kažu kako će zemlja samo provoditi propise EU-a, a da neće sudjelovati u njihovu donošenju.

Pročitajte više