Sjevernokorejski graničari ubili tri Kineza

SJEVERNOKOREJSKI graničari izazvali su danas pogranični incident na granici s Kinom ubivši tri kineska državljanina, prenose kineski mediji.

Prema izjavama glasnogovornika kineskog Ministarstva vanjskih poslova Qin Ganga, žrtve napada su se u trenutku kada su sjevernokorejski državljani na njih otvorili vatru nalazile na teritoriju Kine u blizini grada Dandonga. Još je jedna osoba u pucnjavi teško ozlijeđena.

Prema Gangovim riječima, na kineske je državljane pucano "pod sumnjom da su prelazili granicu zbog krijumčarskih poslova". Krijumčarski su lanci dobro premrežili kinesko-sjevernokorejsku granicu, preko koje neprestano cirkuliraju velike količine robe koja se prodaje na crnom tržištu siromašne Sjeverne Koreje.

Iako su Kina i Sjeverna Koreja politički saveznici, a Peking je jedno od rijetkih svjetskih političkih središta s kojim ova izolirana zemlja održava relativno normalne odnose, Peking je potvrdio da se unatoč tome slučaj pažljivo istražuje te da će od vlasti u Sjevernoj Koreji diplomatskim putem biti zatraženo objašnjenje o incidentu. Sjevernokorejske vlasti nisu komentirale slučaj.

Pročitajte više