Skandal: Uprava za zatvorski sustav zataškala incidente dilera u splitskom zatvoru

UPRAVA ZA zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa zataškala je nekoliko incidenata u splitskom zatvoru na Bilicama, u kojima su sudjelovali šef dilerske skupine s Brda Goran Svalina i jedan od njegovih ljudi, korpulentni Solinjanin Igor Dokić. O incidentima nisu izvijestili uredujuće suce, tako da su i jedan i drugi prošli bez ikakvih sankcija, koje se ionako svode na zabranu posjećivanja u kraćem vremenskom razdoblju.

Sud ništa ne zna

Svalina se sukobio s Miro Križanovićem, kojem sude u dilerskoj skupini Dugopoljca Joška Marasovića Fanfija. Navodno je postao preblizak s njegovom suprugom pa mu je htio objasniti par stvari. O incidentu nisu izviješteni ni sudac Neven Cambi, koji sudi Križanoviću, a ni sudac Zoran Kežić, zadužen za Svalinu.

Kežića nisu izvijestili ni o incidentu između Dokića i Boška Boke Stojanca, koji je nedavno također osuđen zbog dilanja.

Šef Uprave za zatvorski sustav Branko Peran i nakon nekoliko upita Indexa tvrdi da su njegovi ljudi obavili posao i izvijestili splitski Županijski sud. Još kaže da je dobro provjerio. Isto tvrdi i šef splitskog zatvora Tihomir Jakelić. Sve je poslano u Upravu, sve oni znaju, kazao nam je Jakelić. Nejasno je onda kako na sudu ništa ne znaju. Nikakvu informaciju o konkretnim sukobima u splitskom zatvoru nisu dobili.

Službeno smo pokušali od Uprave za zatvorski sustav dobiti informaciju o tome što se konkretno događalo, no citirajući Zakon proglasili su se nenadležnim i uputili na sud. Pojasnili su da se radi o pritvorenicima, a ne zatvorenicima, i da oni nisu nadležni za njih. Nije, međutim, obrazloženo kako će sud znati što se događa u zatvoru, kad zatvor o tome šuti.

Gdje je problem?

Vrlo je indikativno da se u posljednjih par mjeseci u splitskom zatvoru zbilo još nekoliko incidenata, o čemu su suci uredno izviješteni. No, ne radi se o nikakvim značajnim tipovima iz splitskog podzemlja. Je li to ta razlika između Svaline i Dokića i ostalih?

Svalina, višestruko osuđivan zbog dilanja, uživa poseban tretman. Dobro se to vidjelo kad je njegova skupina prije pola godine divljala u velikoj dvorani splitske Palače pravde. Pravosudni policajac, umjesto da reagira kako pravila službe nalažu, doslovno je molio Svalinu da se smiri. Tom prigodom, optuženi Denis Mirko Mandić čak je uspio gađati suca Kežića fasciklom, a i nedavno je jurišao na sudsko vijeće pa su ga jedva oborili u posljednji tren.

Peran u svemu ne vidi neki naročiti problem. S obzirom da je Index već pisao o sukobu Dokića i Boke Stojanca, šefu Uprave sinula je vrlo praktična ideja. Pa zašto sudac Kežić nije sam odreagirao ako je imao informaciju o sukobu, zapitao se Peran. Onako. Po službenoj dužnosti...

Slučaj Novaković: Neće u zatvor, premda je osuđen

Katastrofalna komunikacija zatvora, suda i Ministarstva već je urodila neviđenim skandalom. Alen Novaković, hrvatski kralj prevara, ponosni vlasnik više od 120 kaznenih prijava, nikada neće odslužiti kaznu od dvije godine i dva mjeseca zatvora. Nastupila je, naime, zastara izvršenja, jer Novakovića nisu uspjeli u šest godina poslati na služenje kazne. A od tih šest godina, bio im je više nego raspoloživ gotovo pune dvije godine. Bio je na sigurnom. Iza rešetaka. Samo što se nitko nije sjetio da mu ukine pritvor po tekućoj osnovi i uputi ga na služenje kazne. Tako to ide u nas.

Pročitajte više