Škare Ožbolt: Poruke iz Austrije predstavljaju ozbiljan problem

Foto: N1

BIVŠA ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt je gostujući u Novom danu N1 Televizije komentirala reakciju austrijskog ministra na ulazak Hrvatske u Schengen i aferu u Ini. Misli kako poruke poslane iz Austrije predstavljaju ozbiljan politički problem.

"Broj migranata raste. U Austriji se odjednom pojavilo 74.000 migranata koji su zatražili azil, a nisu zatražili niti u jednoj drugoj državi i to je ozbiljan problem. Nadam se da se Hrvatskoj neće ponoviti 2015. kad smo zbog migrantske krize izvisili sa Schengenom", tvrdi bivša ministrica.  

"Sad je situacija drugačija, ali bilo bi čudno da Hrvatsku nakon svih ovih godina i kad su svi prihvatili ulazak u Schengen, da dođe do izuzetka i Hrvatska ostane bez Schengena. Česi su pripremili dvije zasebne odluke, jednu za Hrvatsku, drugu za Bugarsku i Rumunjsku, ali ni to nije jamstvo", istaknula je.  

"Dosta se očekuje sutra od sastanka hrvatskog i austrijskog premijera. Preko Srbije i Albanije najviše dolaze izbjeglice prema Austriji i Njemačkoj, Hrvatska je tranzitna zemlja. Ne može Hrvatska biti odgovorna za nejedinstvo država EU-a oko migrantske krize", kazala je Škare Ožbolt.

"Schengen funkcionira, ali migrantska kriza je problem"

Vjeruje kako Schengen funkcionira, samo je problem što se u pojedinim situacijama, poput migrantske krize, određene granice zatvore te se počinju stvarati barijere i dizati žice. "Drugo je bila korona kad su se zatvorile granice. U određenim situacijama države schengenski režim mogu staviti van snage", naglašava Škare Ožbolt.

Bivša ministrica je sigurna da je Hrvatska donosila odluke u dogovoru s drugim članicama. "Sumnjam da bi Hrvatska solirala da se nije dogovorila s drugim članicama. Hrvatska je transferna zemlja, nitko ne želi ostati u njoj, ljudi traže razvijenije zemlje, ovdje ne vide budućnost", dodaje.

Pretpostavlja da Austrija želi ovom pričom skrenuti pozornost na sebe i problem koji ima. "To nije pitanje Hrvatske i njene spremnosti i usklađenosti, to je skretanje pozornosti na problem, to je razina iznad. Jedinstvena politika EU-a prema migrantskoj krizi ne postoji. Austriji je sad došla voda do grla i ona ovako skreće pozornost, ja to tako vidim", smatra Škare Ožbolt.

Ističe kako bi Hrvatska imala velike koristi od ulaska u Schengen jer više ne bi bilo zaustavljanja i posebnih kontrola na granicama. "Ako i Austrija i Mađarska i Italija vrate granice, onda su one suspendirale schengenski prostor", kazala je.

"Problem ove migrantske krize je da će se u BiH početi stvarati velik broj onih koji će htjeti ući u EU, a neće moći. Zato Austrija sad šalje pomoć policiji Srbije i Albanije da se zajednički kontroliraju granice", tvrdi bivša ministrica.

"Ugovor s MOL-om nije trebao biti tajan"

Osvrnula se i na afere u Ini te potencijalno pokretanje proglašenja ništetnosti ugovora s MOL-om. "Arbitražni sud je praktički izignorirao takvu presudu, sumnjam da bi predsjednik Vrhovnog suda došao i je li to moguće da dođe na saslušanje. Ugovor nije trebao biti tajan, trebao je biti objavljen. Sam ugovor i poništenje ugovora ovisi o tome što piše u njemu", smatra Škare Ožbolt. 

"Sve okolnosti ni u presudi nisu do kraja razjašnjene što je sadržaj ugovora. Sanaderova uloga je jasna. Odmah bi rekla da treba poništiti takav ugovor, ali način poništenja tog ugovora prema hrvatskim zakonima se zna kakav treba biti, ali kad se to radi, treba znati što sve stoji unutra", dodaje.

Tvrdi da je vlada imala dovoljno vremena da istraži cjelokupnu situaciju. "Imali su puno vremena, ali sve se taji. Tolika je magla oko poslovanja, ugovora, načina što se događalo, oko same privatizacije", napominje.

"Sjećam se o jednom dijelu privatizacije Ine raspravljali smo u Saboru oko ponoći kad je bilo možda 15 zastupnika u dvorani. Kome je bilo do rasprave u ponoć? Čim se magla krene čistiti, Vlada traži stručnjake, kupuje se vrijeme i smiruje se javnost", zaključuje Škare Ožbolt.

Pročitajte više