Škare Ožbolt želi uvesti dodatne redare koji će noću pratiti tko piše grafite

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL, Luka Stanzl/PIXSELL

NEZAVISNA kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Vesna Škare Ožbolt je predstavila rješenje za problem grafitnih natpisa na fasadama zgrada u Zagrebu, istaknuvši da treba uvesti veće kazne, ali i javnu službu koja će uklanjati te natpise.

 

"Grad je stradao od potresa, ali i od vandalizma. Gotovo svaka zgrada u centru Zagreba je pošarana", rekla je Škare Ožbolt napomenuvši da problem ne vidi u grafitima koji su vrsta ulične umjetnosti, nego u natpisima koje vandali ostavljaju na fasadama zgrada. 

Ustvrdila je da se Zagreb do sada nije u dovoljnoj mjeri bavio tim problemom, usporedivši ga s europskim metropolama poput Rima, gdje postoje visoke novčane kazne za šaranje po zgradama. 

"Šaranje po fasadama je prekršajno i kazneno djelo. Treba povisiti kazne za vandale koji uništavaju fasade", poručila je.

Kaže da trebaju dodatni redari da prate stanje

"Grad treba uvesti dodatne redare koji bi po danu i noći pratili stanje i bili prva zaštita od takvog vandalizma te uvesti javnu službu koja bi micala te natpise s fasada", kazala je dodavši da sadašnje rješenje trošak uklanjanja tih natpisa uglavnom prebacuje na leđa stanara i vlasnika nekretnina. 

Škare Ožbolt se osvrnula i na problem buke i vibracija u stanovima koje uzrokuju tramvaji prolazeći centrom grada.

"Bez obzira koliko te snažne vibracije bile, one su nedopustive. Nastaju zbog toga što većina tračnica nije sanirana ili rekonstruirana", ustvrdila je te pozvala ZET da napravi i javno objavi plan sanacije tračnica. 

Komentirala je i najavu vršiteljice dužnosti gradonačelnice Jelene Pavičić Vukičević da će Grad Zagreb raspisati natječaj za izgradnju novog Dinamovog stadiona. 

"Govori se o raspisivanju natječaja, a ne zna se tko je financijer stadiona. Naš je prijedlog da Dinamo financira građenje stadiona, a da mu grad osigura pravo građenja", kazala je Škare Ožbolt. 

No gradnja stadiona ne smije se dozvoliti mjesec dana prije izbora, kada nisu riješeni ni imovinsko-pravni odnosi između Grada i Dinama. Za odluku o budućnosti stadiona treba pričekati konstituiranje nove Gradske skupštine, koja donosi odluke o takvim projektima.

Pročitajte više