Škare-Ožbolt: DC će se suprotstaviti rasprodaji ´sve po 10 kuna´

DEMOKRATSKI centar (DC) će na iduće parlamentarne izbore izaći samostalno sa jasnom gospodarskom strategijom, a do tada će se protiviti rasprodaji u bescjenje temelja hrvatskoga gospodarstva po načelu ´sve po deset kuna´, izjavila je danas zamjenica predsjednika stranke Vesna ŠkareOžbolt na proširenoj sjednici Glavnog odbora DCa.

Zabrinjavajućom je ocijenila gospodarsku situaciju u Hrvatskoj, jer će, kako drži, Vlada i dalje prodavati preostala javna poduzeća.

Škare Ožbolt je naglasila da ´treba naći pravi izlaz iz te situacije´ te da ´vladajuća koalicija u protekle tri godine nije uvjerila ljude da zna put i da ima strategiju´.

Zamjenica predsjednika DC-a rekla je kako je javnost, ´osim nekih pozitivnih rezultata na samom početku vladajuće koalicije, uglavnom bila svjedok njenih svađa, otpuštanja radnika, temeljitih smjena i čistki, te činjenice da su se gospodarska politika, reforme i restrikcije vodile na leđima onih najsiromašnijih i najugroženijih slojeva´.

Također je rekla kako je povećan broj kriminalnih djela, da pravna država ne funkcionira te da je Hrvatska u tom razdoblju od vodeće zemlje u tranziciji pala na začelje.

Prema riječima Škare-Ožbolt, Hrvatska još uvijek ´gleda Europi u leđa, a Schengenska granica nije između Jugoslavije i Hrvatske, nego je između Slovenije i Hrvatske´.

I predsjednik DC-a Mate Granić ocijenio je da Vlada nema jasnu razvojnu ni gospodarsku orijentaciju, a da su ´socijalnom slikom Hrvatske nezadovoljni gotovo svi, osim Vlade´.

Smatra i da je vanjskopolitički položaj Hrvatske na prijelomnici te da je velika odgovornost ove Vlade da se izbori za kandidaturu Hrvatske za EU, na summitu EU u Solunu, u lipnju iduće godine. Jer, ističe Mate Granić, ´ako to ne uspije, onda Hrvatskoj prijeti balkanska sudbina, barem idućih deset godina´.

Sporazum o Prevlaci Škare-Ožbolt nazvala je ´promidžbenim i predizbornim´, te da ´nije ono najbolje što se moglo postići´.

´Otvaranjem prve dionice auto-ceste prema Zadru vladajuća koalicija će također dobiti bod, ali je pitanje je li se Hrvatska u tri godine trebala zadužiti 4,5 milijardi američkih dolara´, rekla je zamjenica predsjednika DC-a Škare-Ožbolt.

Dodala je da, suprotno tome, DC već sada donosi strateške odluke za iduću predizbornu godinu.

Prema njenim riječima, DC će ´nakon druge Konvencije stranke, u travnju iduće godine, bit spreman da na izborima bude vaga u odlučivanju kojim će putem Hrvatska krenuti´. Za DC su poslijeizborne koalicije poželjne sa strankama centra i desnog centra, rekla je Škare-Ožbolt.

Podsjetila je da je DC Hrvatskom saboru predložio donošenje zakona o spomen području grada Vukovara te osnivanje centra za istraživanje ratnih zločina, jer, ističe Škare-Ožbolt, ´ne može se više dopustiti da s Haaškog suda stižu optužnice temeljene na izvješćima nekih nevladinih srpskih udruga.

Hrvatska mora na jednom mjestu istražiti sve ratne operacije, sve koji su poginuli, ranjeni ili nestali za Hrvatsku´, istaknula je.

Pročitajte više