Škare-Ožbolt i Mlinarić s europskim kolegama o suradnji s ICTY-em

SURADNJA s Haškim sudom bila je glavna tema nekoliko bilateralnih razgovora ministrice pravosuđa Vesne Škare-Ožbolt i ministra unutarnjih poslova Marijana Mlinarića, koji sudjeluju u Luxembourgu na neformalnom sastanku Vijeća EU-a za pravosuđe i unutarnje poslove.

"Teme razgovora bio je očekivani početak pristupnih pregovora s EU, a veliki dio je bio posvećen suradnji s Haškim sudom. To je zanimalo sve naše sugovornike, a mi smo objasnili da Hrvatska u potpunosti surađuje, navodeći konkretne elemente te suradnje, što ih je posebno zanimalo", rekla je u petak ministrica Škare-Ožbolt.

Tijekom prvog dijela ministarskog skupa hrvatski ministri imali su bilateralne razgovore s povjerenikom Europske komisije za pravosuđe Francom Frattinijem, luksemburškim i slovenskim ministrima pravosuđa Lucom Friedenom i Lovrom Šturmom, a trebaju se još sastati i s njemačkim ministricom Brigitte Zypries i britanskim ministrom Charlesom Clarkom.

Povjerenik Frattini izjavio je na konferenciji za novinare da je u razgovoru s hrvatskim ministrima "dobio uvjeravanja o punoj suradnji s Haškim sudom". "Od goleme je važnosti da pristupajuće zemlje, poput Hrvatske, ostvare punu i transparetnu suradnju s Haškim sudom", naglasio je Frattini.

"Želimo Hrvatsku unutra, ali naravno od nje očekujemo velike napore u ispunjavanju europskih kriterija", rekao jeFrattini, dodajući da se to, osim na Haški sud, odnosi i na suradnju u sprečavanju i borbi protiv svih oblika organiziranog kriminala, posebice trgovine drogom i ljudima.

Puna suradnja s Haškim sudom jedan je od ključnih elemenata za početak pristupnih pregovora s EU-om. Prema odluci Europskog vijeća pristupnih pregovori s Hrvatskom započet će 17. ožujka, bude li u potpunosti surađivala s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu.

Pročitajte više