Škare-Ožbolt: Već ove godine manje zaostalih sudskih predmeta

MJERE reformi hrvatskog pravosuđa već bi u ovoj godini trebale pomaknuti "stvar na bolje", odnosno smanjiti veliki broj zaostalih sudskih predmeta izjavila je ministrica pravosuđa Vesna ŠkareOžbolt, nakon što je najvišim pravosudnim dužnosnicima danas predstavila program reformi.

"Efikasnost pravosuđa tim će se mjerama dovesti na razinu da se može nositi sa svim izazovima današnjice", kazala je ministrica pravosuđa u izjavi za novinare.

Ustvrdila je da bi se već ove godine trebao izraditi i novi zakon o sudovima, koji će, kako je kazala, osigurati moderno i učinkovito sudstvo, potpuno drugačije nego što smo imali do sada.

Govoreći o sadašnjem stanju hrvatskih sudova ministrica je rekla da su neki sudovi preopterećeni, dok dugi imaju manje posla, no nije se željela izjasniti koji sud ima najbolje, a koji najlošije rezultate.

Na upit jesu li danas predstavljene mjere dovoljan pokazatelj Europskoj komisiji da Hrvatska radi na reformi pravosuđa, Škare-Ožbolt je rekla da su dosadašnji koraci ocijenjeni kao "bitni i dobri".

"Mi smo Europskoj komisiji već proslijedili mjere koje ćemo poduzeti u ovoj godini, a današnji sastanak pokazuje da ćemo u posao ući konsenzusom i da ćemo u ovoj godini dogovorno odraditi niz operativnih mjera koje će dati garanciju da pravosuđe ide naprijed", kazala je.

Dodala je da su već dosadašnji koraci ocijenjeni kao dobri, kako na području uspostavljanja efikasnog pravosuđa, tako i na području rješavanja zaostalih predmeta.

Komentirajući prošlotjednu aferu sa sutkinjom zagrebačkog općinskog suda, nad kojom je pokrenuta kriminalistička obrada zbog sumnje da je vodila nekoliko izmišljenih sudskih sporova, ministrica je rekla da će ubuduće nadzor nad sucima biti znatno učestaliji nego do sada, te da se nada kako će takvi slučajevi nestati u pravosuđu.

(Hina) xam yaz

Pročitajte više