Brat Željke Markić postao vlasnik tvrtke koja ima direktan uvid u plaćanja svih ministarstava

Foto: Grgur Žućko/Pixsell

MARIO Živković, istaknuti član U ime obitelji i brat Željke Markić, nedavno je postao vlasnik informatičke tvrtke B4B koja održava sustav državne riznice i ima direktan uvid u podatke o tome koje ministarstvo kome, koliko i što točno plaća - do najnižih stavki.

>>Tko je Ramljakov branitelj Borislav Škegro? Otac Tuđmanove privatizacije koji se klanjao Todoriću

Index je prošli tjedan objavio da je poduzetnik Živković, vlasnik i direktor više tvrtki koje se bave od najma brodova preko nekretnina do proizvodnje šampinjona, postao direktor informatičke tvrtke B4B. Pitali smo B4B je li ušao i u vlasništvo, jer se to naslućivalo iz izmijenjene izjave o članu društva koja je bila priložena sudskom registru, ali nisu nam odgovorili.

B4B preuzeli Škegrin partner i brat Željke Markić


U međuvremenu je na sudskom registru tvrtke provedena promjena vlasništva pa su tvrtku od Dragane Ćatić preuzeli Mario Živković i Željko Lukač. Direktori tvrtke su Mario Živković i Marin Goreta.

Željko Lukač, koji je postao partner bratu Željke Markić u preuzimanju ove informatičke tvrtke, bivši je šef Metroneta. Najpoznatiji je kao poslovni partner Borislava Škegre i suvlasnik tvrtke Quaestus private equity - koja upravlja i Fondom za gospodarsku suradnju u čijim investicijama porezni obveznici sudjeluju najmanje s polovicom sredstava preko HBOR-a, ali u praksi i više jer uzimaju novac mirovinaca.

Prema posljednjim javno dostupnim podacima B4B je imala godišnji prihod od 48 milijuna kuna, dobit od 2,5 milijuna kuna i osamdesetak zaposlenih. Tvrtka se ranije zvala SAP Hrvatska jer se bavila isporukom i održavanjem njemačkog poslovnog informatičkog softvera SAP. 

Samo u 2017. godini B4B grupa potpisala je ugovore s Ministarstvom financija, Ministarstvom znanosti, CARnetom, Sveučilištem u Zagrebu, HRT-om, HŽ-om, Inom, a poznato je i da su informatizirali sustav državne riznice koji sada održavaju.

Pročitajte više