Skejo je u govoru pred svojim ustašama probao citirati Tita. Nije uspio.

Screenshot: Index

PRIPADNICI HOS-a danas su se postrojili u Splitu ispred spomenika u naselju Split 3, a tom prilikom je njihov zapovjednik pokušao citirati Tita.

Riječ je, naime, o proslavi obljetnice osnutka IX. bojne Rafael vitez Boban koja je osnovana na dan obljetnice osnutka kvislinške Nezavisne Države Hrvatske. Ratni zapovjednik IX. bojne HOS-a je Marko Skejo, poznat po svojim Hitler brčićima.

>> VIDEO Ustaše se postrojile u Splitu: Urlali "Za dom spremni" i pričali o Istanbulskoj

Čovjek s Hitler brčićima

Odjeveni u crno, HOS-ovci su stajali postrojeni dok se intonirala himna. Nakon toga su položili vijence na spomeniku poginulim pripadnicima bojne te mahali zastavom na kojoj piše "Jasenovac - Za dom spremni".



"Svoje ne damo, tuđe ne damo"

Čovjek s Hitler brčićima obratio se okupljenima. Dok mu je vjetar nosio šalabahter s govorom, Skejo je govorio o zemlji natopljenoj krvlju, umiranju za čast i slobodnu zlatnu.

"Teška je suza majke, teška je suza djeteta, ali još je teža suza ratnika. Vidimo da oni koji su izabrani od naroda izigravaju taj narod i nisu vjerodostojni. Oni ne priznaju da su otac i majka temelj obitelji", spomenuo je i Istanbulsku konvenciju.

Pred kraj svog dramatičnog govora, Marko Skejo pokušao je citirati Josipa Broza Tita.

"Sve vas skupa pozdravljam uz onu poznatu krilaticu "Svoje ne damo, tuđe ne damo", rekao je čovjek u crnom s Hitler brčićima.

Za dom spremni

Inače, radi se o vjerojatno slučajnom parafraziranju fragmenta poznatog Titovog govora pred strojem Prve dalmatinske udarne brigade na Visu, 12. rujna 1944. godine, kad je izgovorio i rečenicu koju je Skejo pokušao citirati: "Tuđe nećemo, svoje ne damo."

Nakon ovoga, Skejo i okupljene ustaše triput su zaurlali Za dom spremni.
 

Pročitajte više