Skočile cijene nafte

Ilustracija: 123rf

CIJENE nafte danas su na međunarodnim tržištima prekoračile razinu od 59 dolara nakon ohrabrujućih vijesti iz kineskog uslužnog sektora. 

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 81 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 59,07 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 84 centa višoj cijeni koja sad iznosi 54,78 dolara.

Rast u kineskom uslužnom sektoru

Raspoloženje na tržištima popravilo se danas nakon što je izvješće londonske tvrtke Markit pokazalo da je rast aktivnosti u kineskom uslužnom sektoru u kolovozu ubrzan zahvaljujući pojačanom priljevu novih narudžbi.

Kina je drugi potrošač nafte u svijetu i najveći uvoznik pa podatak ulijeva optimizam u pogledu potražnje.

Time je u drugi plan pao pad aktivnosti u američkoj industriji u kolovozu, koji je uslijedio nakon trogodišnjeg razdoblja rasta, ali isto tako i u proizvodnom sektoru eurozone sedmi mjesec zaredom.

Trumpovo upozorenje

Optimizam ipak prigušuje jučerašnje upozorenje američkog predsjednika Donalda Trumpa da će, dobije li još jedan predsjednički mandat, biti "stroži" prema Pekingu ako se razvuku trgovinski pregovori. Njegova je poruka pojačala bojazni na tržištu da bi trgovinski sporovi između dva vodeća gospodarstva svijeta mogli potaknuti recesiju u SAD-u.

"Nećemo ponovno svjedočiti duljem razdoblju rasta cijena (nafte), kakvo smo imali prilike vidjeti u prvoj polovini godine", drži Stephen Brennock iz PVM-a.

"Glavni (su) razlozi za smanjene izglede... slabljenje globalne gospodarske aktivnosti i pojačavanje trgovinskih tenzija. Svjetsko gospodarstvo usporava, a pad aktivnosti najvidljiviji je u proizvodnom sektoru", dodao je.

Pozornost se sada okreće tjednim izvješćima o zalihama u SAD-u, koji će ovaj tjedan zbog praznika biti objavljeni s danom zakašnjenja. Američki institut za naftu (API) objavit će ga tijekom dana, a vlada sutra.

Analitičari očekuju da će pad zaliha biti zabilježen treći tjedan zaredom, prema istraživanju Reutersa.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u utorak iznosila 57,81 dolara, što znači da je pala 95 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Pročitajte više