Skočili prihodi i dobit Erste banke

Foto: Shutterstock

Austrijska banka Erste Group izvijestila je o skoku dobiti i prihoda u trećem kvartalu, uz nove rekordne iznose neto kamatnih i prihoda od naknada.

U razdoblju od srpnja do rujna neto dobit poskočila joj je za 61 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dosegnuvši 819.7 milijuna eura, pokazuje financijsko izvješće austrijske bankarske grupe.

Na tromjesečnoj razini smanjila se pak za 8.5 posto zbog otpuštenih rezervacija za rizike u razdoblju od travnja do lipnja i viših troškova rizika. 

Operativni prihod gotovo 27% veći nego lani

Operativni prihod iznosio je u tri mjeseca zaključno s rujnom 2.69 milijardi eura i bio je gotovo 27 posto veći nego u istom razdoblju prošle godine.

Pritom je neto kamatni prihod uvećan za 20.2 posto, na 1.86 milijardi eura, dosegnuvši novu najvišu vrijednost otkada je banka osnovana.

Neto prihod od naknada i provizija iznosio je 662.9 milijuna eura, što je gotovo osam posto više nego u trećem kvartalu 2022. godine i također najviše otkada je Erste počeo poslovati, zahvaljujući brokerskim uslugama u osiguranju i višim naknadama za plaćanja.

Troškovi rizika privremeno su pak porasli u odnosu na prethodna tri mjeseca zbog "izmjene parametara" u izračunu i makroprognoza, navodi se u izvješću. 

Banka je u trećem tromjesečju otpisala 156.5 milijuna eura vrijednosti financijskih instrumenata, ističući rezervacije za kreditne rizike u Austriji zbog "ažuriranih parametara", a ne zbog problema s naplatom. U prethodnom tromjesečju bilježila je u toj stavci plus od osam milijuna eura. 

Stopa adekvatnosti kapitala CET 1 iznosila je na kraju rujna 14.5 posto, što znači da je bila niža gotovo za pola postotnog boda nego na kraju lipnja.

Erste Group za cijelu godinu sada predviđa minimalno za petinu veći neto kamatni prihod nego u 2022. godini. Stopa adekvatnosti kapitala trebala bi iznositi 14 posto i biti viša za pola postotnog boda no što su bili očekivali zbog postroženih regulatornih zahtjeva.

Pročitajte više